Bekijk het origineel

Paarden voor de reddingboot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Paarden voor de reddingboot

Rondvaarten en schilderijen tijdens een natte vakantie in Zeeland

4 minuten leestijd

Mannen en paarden gaan in galop als ze met de reddingboot de duinen door moeten naar de zee. Op het strand hijsen de bemanningsleden zich aan boord en dan trekken de paarden de bootwagen het wild schuimende water in. Als enige reddingsbrigade in Nederland lieten de Amelanders tot 1988 de boot door paarden richting zee trekken. Het gebeurt nu alleen nog tijdens demonstraties. „Deze motoren vallen nooit uit”.

De brigade komt zowel op de Noordzee als op de Waddenzee in actie. De Waddenzee lijkt hier maar een smalle waterweg, maar het kan er duchtig spoken.

Ter hoogte van Ameland vernauwt de Waddenzee zich. Het eiland met de vier dorpjes is vanaf de landtong bij Holwerd duidelijk zichtbaar. De oversteek duurt toch nog meer dan een halfuur, want de boot maakt vele bochten.

Deze dag is het weer stralend zon nig. De “Sier” kan 1440 passagiers bevatten, maar slechts een fractie daarvan is aan boord gestapt. Boven het zonnedek vliegen meeuwen. Zowel pal links als pal rechts van me worden passagiers besprenkeld met wat „witte sputter”, zoals een oud dametje het noemt.

Paarden

Slingerend gaat het tussen de zandplaten door. Een zeehond steekt nieuwsgierig zijn kop boven het water uit, maar vergeet te zwaaien. Ameland bestaat voorlopig slechts uit oranje daken boven een groene dijk. Bij Nes priemt een veerdam de zee in, want Ameland heeft geen haven. Scheepjes liggen er in een geul of op drooggevallen zand.

Nes ligt niet pal aan het water, dus ik stap vanaf de boot niet pardoes het dorpje in, zoals in Oost-Vlieland en West-Terschelling. De bus gaat via Ballum naar Hollum. Paarden zijn er veel op Ameland. Ze draven door de smalle strook tussen dijk en duinen. Tal van gebouwen vermelden jaartallen uit de zeventiende en de achttiende eeuw. De monumentale rijkdom is voorbeeldig gerestaureerd en de overige bebouwing is er harmonieus aan aangepast.

“Airport Ballum” staat er bij een grasveld met een loods, een houten verkeerstorentje en wat vlaggen. De boot is het enige vervoermiddel naar het vasteland, maar in geval van nood wordt een vliegverbinding tot stand gebracht.

Abraham Fock

Volgend jaar is het twee eeuwen geleden dat Ameland zijn zelfstandigheid kwijtraakte en bij Nederland ingelijfd werd. Het in 1966 genomen besluit om het 58 vierkante kilometer grote eiland door een dam met het Friese vasteland te verbinden, werd in 1972 echter afgeblazen.

Paardenreddingboot Abraham Fock ligt in zijn vroegere loods tentoongesteld. Het museum ernaast bevat veel foto’s (de bijschriften zouden uitgebreider kunnen), tekeningen, oorkondes, “erepenningen, voor menslievend hulpbetoon”, manden met touw en andere attributen. Er is een film waarop te zien is hoe de brigade in actie komt en na het alarmsignaal binnen twintig minuten de boot te water laat, maar waarop ook het verdrinken van acht paarden in 1979 wordt getoond. Het museum wordt bemand door F. Smit, die zelf in de jaren 1964-1968 meevoer en negentien mensen behouden aan wal bracht.

De expositie begint met een legende over de vroegere Amelanders, die vooral leefden van wat de zee aanspoelde. Ritskemoei lokte met een lantaarn schepen naar de kust om de buit te vergroten. Toen ze na een zware storm tussen het wrakhout naar kostbaarheden zocht, vond ze het lichaam van een dode zeeman. Het was haar zoon Sjoerd, omgekomen door haar schuld. Sindsdien zwerft ze tijdens stormachtige nachten nog steeds met haar lantaarn door Oost-Ameland. Haar kreet (Sj)Oerd (Sj)Oerd is in de verte te horen. Daarom is het oostelijk duingebied Het Oerd genoemd.

Het reddingbootmuseum op Oranjeweg 18 in Hollum is in juU en augustus van 10.00-17.00 uur geopend en gedurende de andere maanden van 9.30-12.00 en van 13.00-17.00 uur. Entree ƒ 3,25, tot 12 jaar ƒ 2,25. Demonstraties met de boot zijn gepland op 8 aug. (19.30 uur), 15 aug. (19.00 uur), 6 sept. (13.30 uur), 18 okt. (11.00 uur) en 29 dec. (10.00 uur).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Paarden voor de reddingboot

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken