Bekijk het origineel

„Angst voor een krach heb ik niet”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Angst voor een krach heb ik niet”

Analisten verwachten komende tijd verdere koersstijgingen

6 minuten leestijd

AMSTERDAM - De koensstijgiien op de effectenbeurzen zullen voorlopig dooiaan. Gistermorgen passeerde de Amsterdamse beurs de mijlpaal van 1000 puntea Weliswaar zakten de koersen daarna iets, maar dat neemt niet

De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, passeerde gisteren de magische grens van 1000 punten. De waarde van aandelen is daarmee sinds de invoering van de index in januari 1983 vertienvoudigd.

Vertrouwen

Directeur J. Brouwer van de beurs toonde zich zeer ingenomen met het bereiken van de mijlpaal. „Daaruit blijkt weer eens het vertrouwen van het buitenland in de Nederlandse economie en ons bedrijfsleven: 40 procent van de aandelen is immers in handen van buitenlandse beleggers. De andere beurzen in Europa zijn ook hoger, maar niet zo veel als hier”.

Vooral de laatste maanden lijkt de opmars van de AEX niet te stuiten. Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat de beursindex, die de koersontwikkeling van de 25 meest verhandelde fondsen weergeeft, de horde van 500 punten nam. Daarop zijn de koersen alleen nog maar steil omhooggegaan.

De openingssprong op het Damrakgisteren werd in de hand gewerkt door dat veel beleggers kooporders zonder limieten afgeven. Verkopers laten zich echter naujvelijks zien. „In een lege markt als deze gaat de boekman direchoog in de boom zitten”, zei een handelaar.

Stijgende vraag

Vooral particulieren geven ondanks de hoge koersen nog steeds orders bestens (zonder prijslimiet) af. Zo startte Ahold wegens grote vraag 12,60 gulden (20 procent) hoger op 74,50 guldenOok de almaar stijgende vraag naar zogenoemde calls op de Optiebeurs deed de aandelenkoersen stijgen. De Optiebeurs had door de vele kleine orders soms moeite de ontwikkelingen administratief bij te benen, zoals bijvoorbeeld bij ABN Amro.

Na de extreme openingszet zakte de AEX-index terug. Het slot kwam op 988,48, een winst van toch nog 27,86 punten. De aandelen stegen over een breed front, met ASM Lithography als uitschieter. Vooral grote, internationaal werkende fondsen boekten forse koerswinsten.

Recordniveaus

Het zijn dit jaar vooral de particuliere beleggers die de beurs omhoogjagen. Ze kopen tegen nagenoeg iedere prijs vrijwel elk stuk dat aangeboden wordt. De institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) en de beroepshandel namen een afwachtende houding aan, omdat zij het koerspeil in Amsterdam nauwelijks meer reëel vinden. De kleine belegger lijkt echter geen geen enkele aarzeling te kennen en blijft vaak ongelimiteerde kooporders afgeven.

De particulier ziet zich in zijn optimisme gesterkt door de goed draaiende economie. Naar alle waarschijnlijkheid komt de groei van het bruto binnenlands product dit jaar ruim boven de 3 procent uit. De rente is laag, evenals de inflatie, terwijl de dollar stijgt. Bovendien geven de eerste al gepubliceerde halfjaarcijfers van verschillende bedrijven aan dat het goed blijft gaan.

Beleggers kochten niet alleen in Amsterdam maar ook elders massaal stukken op. Dat leidde in Frankfurt, vóór de officiële handel begon, al tot een stijging van de DAX-index met 3,23 procent tot 4436,50 punten. Daarna liepen de koersen hier verder op. Ook de overige Europese beurzen bereikten recordniveaus.

Onderwaardering

Volgens deskundigen zullen de koersstijgingen de komende tijd aanhouden. Directeur Brouwer van de Amsterdamse beurs ligt niet wakker van een mogelijke correctie van de aandelenkoersen, waar zo velen voor vrezen. „Iedereen moet de parameters in zijn hoofd bijstellen. Er is nu eenmaal meer geld in de wereld, meer behoefte aan materiaal”.

Voor de handelaren maakt het niet zoveel uit dat de AEX weer een horde neemt: „Voor ons gaat het erom dat er handel is”, zegt een van hen. En daarover hoor je hem en zijn collega’s niet klagen. „We hebben er het afgelopen halfjaar heel leuk aan verdiend!

De koersstijging op de Amsterdamse effectenbeurs zal nog doorzetten. ING Barings sluit een niveau van 1250 punten in Amsterdam over twaalf maanden niet uit. Iris, het gezamenlijk onderzoeksbureau van Robeco en de Rabobank, waagt zich niet aan een concreet getal, maar ziet geen aanwijzingen voor een terugval de komende drie maanden tot een halfjaar.

Beide instituten beschouwen de markt momenteel als gezond. „Wat schaars is, is duur. Er zijn zeker fondsen die nog ondergewaardeerd zijn”, stelt P. Menco, hoofd strategie van ING Barings. Hij ziet voor de cyclische sectoren als staal, chemie en transport nog koersstijging in het verschiet. Ook is hij optimistisch over de groeimogelijkheden van de financiële en technologiefondsen.

Wolkjes aan verre horizon

„Het is moeilijk voor de korte termijn negatief te zijn. Alle lichten staan op groen”, aldus J. Koelewijn, hoofd beleggingsstrategie van Iris. De inflatie en de rente zijn wereldwijd laag, de dollarkoers stijgt. De Nederlandse economie draait op volle toeren. „De markten zijn duur, maar vanwege de lage rente zijn de aandelen niet buitensporig hoog gewaardeerd. De markt is niet zo overspannen als in ‘87. Er is ook geen alternatief voor aandelen”.

Koelewijn ziet we! enige wolkjes aan de verre horizon. „Op de lange termijn zijn er zeker risico’s. Het is de vraag wanneer die effecten optreden en de koersen onder druk zetten”. De huidige hoge dollar is goed voor de export omdat de gulden relatief goedkoop is. De schaduwzijde is dat import duurder wordt. Daardoor kan de inflatie stijgen en de rente omhooggaan. Dat is weer slecht voor de aandelenkoersen.

Koelewijn stelt dat de dollar zo sterk is omdat de markt onzeker is over de sterkte van de EMU. „Als daar meer duidelijkheid over komt, kan de dollar weer in waarde dalen”. Dat heeft volgens hem invloed op de koersontwikke ling van bedrijven die actief zijn in dollarmarkten, zoals Ahold, Hoogovens en Nedlloyd.

Menco van ING Barings is positiever. „Inflatie-import door een sterke dollar heeft maar een beperkt effect op de rente. Door privatisering van de sociale zekerheid en de vergrijzing zal dvraag naar aandelen de komende tien jaar groot blijven”.

Hij sluit koerscorrecties niet uit, maar stelt dat die onmijddelijk gevolgd zullen worden door een snel herstel. „We hebben al een paar keer gezien dat na een correctie van 10 a 15 procent de koersen weer heel snel op peil zijn. De koersen zullen scherper bewegen. Angst voor een krach heb ik niet”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Angst voor een krach heb ik niet”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken