Bekijk het origineel

Steengoed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Steengoed

2 minuten leestijd

“Met de wind mee” is de optimistische titel van een nieuwe fietsroute langs de baksteenfabrielcen aan de boorden van de Rijn. Wie echter op het punt eindigt waar hij begonnen is, zal toch ergens een keer de wind tegen krijgen, en in het vlaldce polderland kan het stevig blazen.

Zolang het niet te heftig waait, kan de fietser zijn oog richten op stramme stenen pijpen, op verweerde fabrieken, op stapels steen en gruis. Vanaf de negentiende eeuw bepaalden de rokende schoorstenen van de steenovens het beeld van het Gelderse rivierenlandschap, meldt het routeboekje in een niet erg duidelijk lettertje.

Veel steenfabrieken zijn gesloten en vaak nog afgebroken ook. De circa 45 kilometer lange fietsroute laat zien wat er in het gebied tussen Tiel en Arnhem nog over is. Fiet sers komen langs zwijgende, verlaten steenklompen, maar ook langs fabrieken die nog in werking zijn. Ze passeren natuurgebieden met kleiputten, dorpjes en dijken. Het grootste deel van de route voert over de dijken, met een riant uitzicht over het Rijnlandschap. Aan de ene kant ligt de platte Betuwe, maar aan de overkant rijzen zomaar opeens de hellingen van de Wageningse Berg en de Grebbeberg omhoog. Contrast.

Het routeboekje geeft uitgebreide achtergrondinformatie over de baksteenindustrie, over veldovens en vlamovens, over stoommachines en steenovensvolk. De fietsers krijgen echter nog meer te zien, want er wordt ook aandacht gevraagd voor fraaie kerken en andere monumentale panden langs de route. Bij Opheusden wordt de Rijn overgestoken, maar bij Wageningen keren de fietsers weer terug naar de Betuwe.

Begin- en eindpunten van de route zijn de NS-stations van Tiel en Arnhem. Wat daartussen ligt, staat op een kaartje in het midden van het boekje, maar dat is niet erg duidelijk, dus gebruikers kunnen maar het best zelf een kaart van de Betuwe meebrengen. De route is verkrijgbaar bij de VVV’s (info. VVV Tiel, 0344-616441).

L. Vogelaar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Steengoed

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken