Bekijk het origineel

Britse studenten moeten collegegeld gaan betalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse studenten moeten collegegeld gaan betalen

Voorstel Labour-regering breekt met traditie

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Opnieuw zal een handelsmerk van de Britse verzorgingsstaat verdwynea De Labourregering van premier Tony Blair heeft gisteren bekendgemaakt dat studenten in de nabije toekomst zelf hun collegeld moeten gaan betalea

Blair verklaarde in het Lagerhuis dat het dringend nodig is in het universitaire onderwijs te investeren en dat belastingen niet het middel daartoe zijn. „Wij moeten een betere manier vinden”.

Blair en minister van onderwijs David Blunkett kwamen met hun voornemens nadat een uitgebreid rapport was gepubliceerd over de situatie van het hoger onderwijs. In dit rapport wordt gesteld dat de regering ernaar dient te streven 50 procent van de schoolverlaters door te sturen naar het hoger beroepsof universitair onderwijs, wil Groot-Brittannië niet achterop r en bij andere landen. Momenteel leert slechts een op de drie schoolverlaters in GrootBrittannië door - tegen een op de twintig in de jaren zestig.

De bijna 600.000 parttime studenten betalen wel een deel van hun leergeld. maar de 1,1 miljoen fulltimers aan de negentig Britse universiteiten ontvangen een beurs voor het collegegeld en enkele andere kosten.

Lening

Blunkett zei dat de regering de meeste van de belangrijkste voorstellen in het rapport aanvaardt en later dit jaar met eigen voorstellen zal komen. Blunkett is het niet eens met de aanbeveling in het rapport om alle studenten simpelweg hetzelfde bedrag te laten betalen. Hij denkt erover om voor studenten van wie de ouders minder dan 16.000 pond verdienen (50.000 gulden), de mogelijkheid te scheppen van een lening.

De Conservatieve oppositie en enkele Labour-afgevaardigden protesteerden. De onderwijswoordvoerder van de Conservatieven, Stephen Dorrell, zei te vrezen dat arme studenten de dupe worden van het nieuwe systeem. Dorrell sprak van „een verachtelijke en opportunistische overval op de beurs van gezinnen met lage inkomens”. Labour-af- gevaardigde Ken Livingstone noemde het „ontstellend” dat een Labour-partij, „van wie veel afgevaardigden alles te danken hebben aan gratis onderwijs”, besluit dat privilege niet te gunnen aan de volgende generaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Britse studenten moeten collegegeld gaan betalen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken