Bekijk het origineel

Verpleeghuis spreekt uitdrogingsbeleid tegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verpleeghuis spreekt uitdrogingsbeleid tegen

Klacht van gezin wegens poging tot moord

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - Er is geen sprake van dat verpleeghuis ‘t Blauwbörgje patiënt R. Mulder bewust heeft laten uitdrogen. Dat verklaart directeur E. van der Lei van de Heymansstichting, waarvan het verpleeghuis deel uit maakt. De stichting exploiteert in Groningen een vijftal verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Het verpleeghuis kwam gisteren in het nieuws door een aanklacht van het Groningse gezin Mulder. Die klaagde ‘t Blauwböie aan wegens poging tot moord op de 62-jarige R. Mulder. Het verpleeghuis zou de Alzheimer-patiënt bewust hebben laten uitdrogen om hem zo een zachte dood te laten sterven. Ingrijpen van de familie, die de vader naar een ziekenhuis bracht, voorkwam dat.

Volgens Van der Lei is de patiënt korte tijd in ‘t Blauwbörgje opgenomen geweest. „Hij is op 11 juli bij ons gekomen en op zaterdag 19 juli weggegaan. We kenden hem overigens al, want hij is ook bij ons in dagbehandeling geweest. Met de familie hebben we afspraken gemaakt over de behandeling van de patiënt,, maar omstandigheden noopten tot wijziging daarvan”.

Volgens de dochter van de heer Mulder trof zij haar vader de afgelopen weekwisseling in coma aan. De verpleging zou haar hebben verteld dat hem bewust vocht was onthouden teneinde hem een „zachte dood” te laten sterven. Daarop heeft de familie de vader per ambulance naar het Martiniziekenhuis laten brengen.

Volgens Van der Lei is dit „anders gegaan” en „had de heer Mulder ook wel in het verpleegtehuis kunnen blijven”. „Jvlaar ik wil verder niet ingaan vrat er precies met hem aan de hand is geweest. Ik kan nu eenmaal geen patiëntengegevens verstrekken. We hechten er sterk aan dat er op zeer korte termijn een onderzoek komt naar wat er nu precies aan de, hand is geweest”.

Dossiers

Advocaat mr. S. Roodhof van de familie Mulder wil de medische dossiers onderzoeken. Op grond daarvan zal hij een nadere beslissing nemen over een civiele procedure tegen het verpleegtehuis. De familie heeft volgens hem al een klacht ingediend bij de politie, op grond waarvan mogelijk strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld.

De advocaat heeft gisteren, in het bijzijn van de familie, een gesprek gehad met de directie van Blauwbörgje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Verpleeghuis spreekt uitdrogingsbeleid tegen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken