Bekijk het origineel

Rundergehakt zit vaak vol bacteriën

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rundergehakt zit vaak vol bacteriën

Van 140 porties maar veertig in orde

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Niet-voorverpakt rundeiehakt wemelt vaak van de bacteriën. De kwaliteit van voorverpakt gehakt is minder slecht dan die van los gekocht gehakt bij de slager of de slagersafdeling van de supermarkt Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Van de 140 gekochte porties gehakt bleken er sledits veertig helemaal in orde.

Slagers werken onvoldoende hygiënisch, waardoor het gehakt direct na aankoop al een te grote hoeveelheid bacteriën bevat. Door het onvoldoende schoonmaken van de gehaktmolens komen er in het rundergehakt dan ook vaak resten varkens-, kip- of lamsvlees voor.

Vooral de discountslager scoort op dit punt slecht. Slechts 52 van de 14porties gehakt bestonden voor 100 procent uit rundvlees.

De onderzoekers van de bond kochten zeventig keer bij slagers en zeventig keer bij supermarkten. Bij het onderzoek hanteerden zij de gehaktcode van de slagers, volgens welke een gram gehakt niet meer dan 5 miljoen bacteriën mag bevatten. In 37 procent van de gevallen was het bij de slager gekochte gehakt van een onacceptabele kwaliteit. Bij de supermarkten lag dat op 27 procent.

Het voorverpakte gehakt dat de supermarkten van de vleesverwerkende industrie betrekken, komt beter uit de bus, omdat in de vleesfabrieken veel hygiënischer wordt gewerkt. Er komt geen mensenhand aan te pas.

De aangetroffen bacteriën zijn niet van dien aard dat je er onmiddellijk ziek van kunt worden. Maar bij de slager gekocht gehakt bleek ook vaak warmer dan 7 graden Celsius. Aanwezige bacteriën krijgen bij hogere temperaturen de kans zich snel te vermeerderen. De bond raadt consumenten aan nooit rauw gehakt te eten, thuis hygiënisch te werk te gaan en het balletje goed door te bakken. Dat doodt de bacteriën. Overigens trof de bond in slechts vier gevallen de ziekteverwerker Salmonella aan. Bij kipfilet ligt dat op 23 procent.

Duidelijk signaal

Het Bedrijfschap Slagersbedrijf vindt dat de slagers de hand in eigen boezem moeten steken en nog strenger de regels voor hygiënisch werken moeten naleven. „Dit is een duidelijk signaal om het productieproces te verbeteren, maar dat geldt natuurlijk ook voor de supermarkten, want die komen er ook slecht van af’. Het bedrijfschap is daarom niet bang dat het onderzoek de omzet van de slagers negatief zal beïnvloeden. Enkele dagen geleden werd bekend dat de slager steeds meer klanten verliest aan de supermarkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rundergehakt zit vaak vol bacteriën

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken