Bekijk het origineel

Gedwongen evacuaties na dijkdoorbraak Oder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gedwongen evacuaties na dijkdoorbraak Oder

Watervloed bedreigt nu ook Frankfurt

3 minuten leestijd

FRANKFURT A/D ODER/ WARSCHAU (DPA/ RTR/ANP) - De autoriteiten van de Duitse deelstaat Brandenburg zijn gisteren bronnen met de voor een deel gedwongen evacuatie van duizenden mensen langs de rivier de Oder. Eerder op de dag kwam liet tot de eerste dijkdoorbraken.

Bij Brieskow-Finkenheerd, circa 10 kilometer ten zuiden van Frankfurt, is de dijk over een lengte van meer dan 100 meter doorgebroken. De reddingswerkers hebben gistermiddag elke hoop laten varen dat het gat in de winterdijk kan worden gerepareerd. Een gebied van 60 vierkante kilometer is opgegeven. Eerder op de dag was nog overwogen met zware legerhelikopters betonnen damwanden aan te brengen. Een laatste mogelijkheid is wellicht schepen in het gat tot zinken te brengen.

Over een lengte van 50 meter hebben de watermassa’s de dijk volledig weggespoeld. Circa 500 kubieke meter water per seconde stroomt door de brede bres in de Ziltendorfer Niederung, een laaggelegen gebied van 60 vierkante kilometer, dat de komende dagen volloopt. Het water kan op de laagst gelegen plekken 8 meter hoog komen te staan.

Afgegrendeld

De 2300 mensen die hun huizen moeten verlaten, verzetten zich gedeeltelijk tegen hun evacuatie. Tientallen burgers verschansten zich in hun huizen en zijn onder dwang verwijderd door de politie. De bewoners waren bang voor plunderingen, ondanks de vijfhonderd agenten die zijn ingezet. Het ‘gebied is afgegrendeld, behalve voor de duizenden hulpverleners uit heel Duitsland.

In scholen en andere openbare gebouwen is noodopvang georganiseerd. Het leger zorgt voor veldbedden en dekens. Veel evacués geven er echter de voorkeur aan bij familie of vrienden tijdelijk onderdak te zoeken.

Vanaf de plaats van de grootse dijk doorbraak stroomt het water buiten de dijk noordwaarts, in de richting van Frankfurt, de grootste stad in de regio. Binnen de dijken werd gisteren een peil van maximaal 6,37 meter gemeten, de hoogste waterstand sinds in de 18e eeuw werd begonnen met het optekenen van de metingen. Een gedeeltelijke evacuatie van Frankfurt wordt voorbereid. In de loop van de avond zonk het peil 13 centimeter omdat door de grote dijkdoorbraak de druk wat van de ketel was. De regering heeft beschuldingen van de hand gewezen dat de Zilten dorfer Niederung is opgeofferd om „Frankfurt niet te laten verdrinken”.

Minuut stilte

In het Poolse Slubice, tegenover Frankfurt aan de overkant van de Oder gelegen, is de situatie dramatisch. De meesten van de 18.000 inwoners zijn geëvacueerd. In andere delen van Polen is het gevaar wat afgenomen. In’ Opole en Szczecin worden voorlopig geen dijkdoorbraken verwacht. In Tsjechië gaan de waterstanden langzaam omlaag. Alleen aan de bovenloop van de Morava geldt nog de hoogste staat van paraatheid. Tot nu toe zijn in Polen en Tsjechië in totaal zeker 104 mensen omgekomen door de watersnood. De Tsjechische regering had de bevolking opgeroepen vandaag om twaalf uur ‘s middags een minuut stilte in acht te nemen.

Eenderde van Tsjechië en grote delen van Zuidwest-Polen zijn de afgelopen twee weken getroffen. Volgens voorlopige schattingen heeft het baire weer in Midden-Europa alleen al in Tsjechië voor miljarden guldens schade aangericht. De Duitse regering heeft gisteren besloten enkele honderden miljoen mark aan directe hulp en leningen uit te trekken voor de wederopbouw van het getroffen gebied. De Wereldbank is bereid Polen te helpen. De omvang van de steun en nadere voorwaarden moeten nog worden overeengekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Gedwongen evacuaties na dijkdoorbraak Oder

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken