Bekijk het origineel

Meningen verdeeld over gesprek Levy en Arafat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meningen verdeeld over gesprek Levy en Arafat

Nederzettingen blijven heet hangijzer

3 minuten leestijd

BRIJSSEL (RTR) - De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy, is positief over zyn in Brussel gevoerde gesprek met PLOleider Jasser Arafat Die vond het onderhoud echter weinig nut hebben. De ontmoeting kwam dinsdag tot stand door bemiddeling van de Europese Unie.

Volgens Levy is er vooruitgang geboekt in de pogingen de impasse in het vredesproces te doorbreken. „We hebben goede redenen om optimistisch te zijn. Er is een belangrijke stap gezet, die van groot belang is voor Israël, de Palestijnen en de wereld”.

Eerder gisteren zei Arafat dat de ontmoeting in Brussel geen enkel resultaat had opgeleverd. Hij sprak daarmee zichzelf tegen. Want dinsdag toonde de PLO-leider zich zeer content en noemde hij Levy publiekelijk „onze neef, zoon van onze oom”.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken deed dinsdag geen enkele concessie in de kwestie over de aanleg van een joodse wijk in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen willen dat Israël onmiddellijk met de bouw stopt. De aanleg van Har Homa vormde in april de aanleiding voor het afbreken van het overleg en verslechterde de relatie tussen Israël en de Palestijnen.

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat heeft gisteren gewaarschuwd dat alle pogingen tevergeefs zullen zijn zolang Israël de bouw van nieuwe nederzettingen niet staakt.

„Ik denk dat de enige echte vooruitgang er komt wanneer we horen dat Israël stopt met de nederzettingen en het vredesakkoord uitvoert zoals het is getekend. Dan zullen het niet alleen uitspraken van goede wil en hoop zijn”, zei Erekat na terugkeer van besprekingen in de Verenigde Staten. „Vrede en nederzettingen gaan niet samen”, zei hij. „Het is óf vrede óf nederzettingen”. Van Israëlische kant werd de kans op een doorbraak in het vastgelopen vredesproces na de ontmoeting tussen Arafat en Levy positiever ingeschat. „Ik zou zeggen dat de zaak in beweging is, dat er contacten worden onderhouden en er op sommige niveaus onderhandelingen aan de gang zijn”, zei David Bar-Illan, topmedewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe.

De ontmoeting tussen Arafat en Levy, die in Brussel plaatsvond, was niet de enige diplomatieke activiteit die de afgelopen dagen tussen de Palestijnen en Israël is ondernomen. De Israëlische kabinetssecretaris, Danny Naveh, besprak de impasse dinsdag met Amerikaanse regeringsfunctionarissen in Washington en de Israëlische president Ezef Weizman had een ontmoeting met Mahmoud Abbas, de tweede man van de PLO. Aryeh Deri, de leider van de ultra-orthodoxe Shas-partij, die deel uitmaakt van de regering, had gisteren in Jeruzalem een ontmoeting met Abbas en Mohammed Dahlan, een hoge Palestijnse veiligheidsfunctionaris.

Erekat verwierp ook een Israëlischidee om de volgende fase in de Israëlische terugtrekking van de Westoever, die dit najaar zou moeten plaatsvinden, uit te stellen. Om het verwachte gekibbel over de omvang van het te ontruimen gebied te vermijden heeft Israël voorgesteld direct over te gaan naar de grote kwesties - de toekomstige status van Jeruzalem, de joodse nederzettingen en de grenzen. Volgens de Israëlische media zouden de VS een compromis hebben voorgesteld waarbij Israël zou instemmen met een stop van een halfjaar op de bouw van nederzettingen, als de Palestijnen bereid zijn de ontruiming van de Westoever uit te stellen en eerst te gaan onderhandelen over een definitieve regeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Meningen verdeeld over gesprek Levy en Arafat

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken