Bekijk het origineel

De nieuwe Toyota Corolla

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De nieuwe Toyota Corolla

3 minuten leestijd

Toyota heeft onlangs de nieuwe Corolla geïntroduceerd. Het betreft de achtste generatie van een wagen waarvan inmiddels ruim 23 miljoen exemplaren zijn geproduceerd. De Corolla wordt leverbaar in een viertal carrosserievarianten; hatchback, liftback, sedan en wagon. Kenmerken voor alle uitvoeringen zijn de elliptische koplampen die geflankeerd worden door ovale knipperlichten. Verder is er sprake van een herkenbare grille, vloeiende cartosserievormen en grote achterlichten.

De nieuwe Toyota Corolla wordt vooralsnog vanuit Japan geleverd, maar in de toekomst zal de wagen geproduceerd worden in het Verenigd Koninkrijk, bij Toyota Motor Manufacturing UK. Vanaf 1998 zal in Bumaston de vijfdeurs üftback van de band rollen, in 1999 gevolgd door de driedeurs hatchback. Deze Corolla’s maken een belangrijk deel uit van de plannen om al in 1998 in Europa 160.000 Corolla’s te verkopen (tegen 118.000 in 1996). Deze volumestijging moet doorgroeien naar een jaarlijkse afzet van 200.000 auto’s rond 2005.

Op motorengebied is er een duidelijke overeenkomst met het huidige CoroUa-programma, zij het dat alle motorvarianten op onderdelen zijn gewijzigd en verfijnd. De basis van het programma wordt gevormd door een 1,3 liter zestienkleps benzinekrachtbron met een maximumvermogen van 63 kW bij 5400 tpm en een maximumkoppel van 120 Nm bij 4200 tpm. De’ tweede benzinekrachtbron is de 1,6 liter zestienklepper met een maximumvermogen van 81 kW bij 6000 tpm en een maximumkoppel van 145 Nm bij 4800 tpm.

De meest sportipf georiënteerde uitvoering gaat Corolla G6 heten en combineert de 1,3 liter zestienklepper met een nieuwe zesversnellingsbak. Deze biedt close-ratiooverbrengingen van 2 tot 5 en een als overdrive uitgevoerde zesde versnelling voor het op kruissnelheid rijden met een laag verbruik en een beperkte emissie. De Toyota Corolla kan naar goed gebruik tevens aangedreven worden door een dieselmotor. Het betreft een 2,0 liter viercilinder met een maximumvermogen van 53 kW bij 4600 tpm en een maximumkoppel van 131 bij 2600 tpm.

De Corolla wordt leverbaar in een vijftal uitrustingsniveaus, waarvan de Basis, G6 en GTSi alleen geleverd kunnen worden in combinatie met de Corolla hatchback. Niveau Linea Terra is leverbaar in combinatie met alle cartosserievarianten, terwijl Linea Luna voorbehouden is aan de Corolla’s hatchback en üftback. Standaard zijn alle niveaus onder meer voorzien van stuurbekrachtiging, getint glas, bestuurdersairbag, startonderbreking, twee speakers en een neerklapbare achterbank.

Niveau Linea Terra voegt daar nog zaken als bredere banden, volledig stoffen bekleding, wielplaten en half gekleurde bumpers aan toe. Linea Luna imponeert met zaken als elektrische ramen voor, centrale portiervergrendeling met afstandbediening, toerenteller, buitentemperatuurmeter, twee extra speakers, chromen grille, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, veloursbekleding en volledig in kleur gespoten bumpers. De sportieve inslag van de Corolla G6 wordt onderstreept door de standaard aanwezige speciale grille, breedstralers, sportstoelen, honingraatmeters met rode wijzers en een antiblokkeersysteem op de remmen.

De marktintroductie van de nieuwe Toyota Corolla laat nog even op zich wachten, maar de wagen is inmiddels al wel té bewonderen in de showrooms van de dealers. De Toyota Corolla 1.3 16V Basis hatchback vergt als goedkoopste variant een bankrekeningsaldo van 28.990 gulden. Zowel extra vermogen in de vorm van een 1.6 liter motor als extra portieren in de vorm van een liftback vergt een aanvullende investering van op de kop af 1000 piek.

Een sedanuitvoering kost 1300 gulden extra ten opzichte van een hatchback, terwijl voor een wagon 3500 gulden meer gespaard dient te worden. Meer luxe kan ook, maar moet uiteraard wel betaald worden. Niveau Linea Terra valt 1500 gulden duurder uit, terwijl voor een Linea Luna 3900 gulden extra moeten worden neergeteld. Verder rekent Toyota aangename meerprijzen voor comfort- en veiligheidsverhogende uitrustingsstukken. Zo staat airconditioning voor 1500 gulden in de prijslijst, terwijl ABS voor 1250 gulden wordt meegeleverd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

De nieuwe Toyota Corolla

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken