Bekijk het origineel

Donortop zegt Republiek Srpska de wacht aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Donortop zegt Republiek Srpska de wacht aan

„Eerst Karadzic Wuitleveren, dan geld”

2 minuten leestijd

BRIJSSEL (ANP) - Er gaat vooriopig geen cent steun naar projecten in de Bosnisch-Servisdie Republilta Srpslta zolang oorlogsmisdadigers als ex-president Karadzic daar poMek en economisch aan de touvttjes trekken.

Dit maakte Europees commissaris Van den Broelc duidelijlc na de derde donorconferentie voor de wederopbouw van Bosnië-Herzegovina. Srpska voldoet niet aan de voorwaarden, voor de hulp bij wederopbouw. De republiek werkt niet mee aan het Dayton-vredesakkoord, aldus Van den Broek,

De politieke en economische macht van mensen die zijn aangeklaagd voor oorlogsmisdaden is zo groot, dat heonverantwoordelijk is om daar publieke gelden te besteden”, zei Van deBroek. Ze maken hun eigen bevolking tot slachtoffer.

De donortop leverde gisteren 1,24 miljard dollar (bijna 2,5 miljard gulden) op, iets minder dan gehoopt.

De vertegenwoordiger van de Wereldbank, Poortman, toonde zich tja afloop van de eerste dag van de conferentie in Brussel echter optimistisch dat voor het einde van het jaar het streefbedrag van 1,4 miljard dollar (2,8 miljard gulden) wordt gehaald.

Het geld, dat is bijeengebracht door internationale organisaties, de Europese Unie en tientallen landen, zal vooral worden gebruikt voor de aanleg van wegen, water- en energievoorziening en de wederopbouw van ziekenhuizen, aldus de Bosnische regeringsvertegenwoordiger Haris Silajdzic, Hij zei tevreden te zijn met deze bijdrage. De internationale gemeenschap laat zien dat ze het vredesproces blijft steunen. Hij riep de gemeenschap op.ondanks de moeilijkheden Bosnië niet in de steek te laten.

De Europese Commissie en de Wereldbank hebben berekend dat de komende drie tot vier jaar 5,1 miljard dollar (10,4 miljard gulden) nodig is om Bosnië op de been te helpen. Vorig jaar legde de internationale gemeenschap al 1,9 miljard dollar op tafel, ‘

Nederland heeft tijdens de conferentie nog eens 150 miljoen toegezegd. De bijdrage volgt op de 200 miljoen gulden die Ontwikkelingssamenwerking in 1996 uittrok voor Bosnië na de totstandkoming van Dayton.

Van de 150 miljoen gulden die Nederland heeft toegezegd, gaat 96 miljoen naar het Trust Fund voor de economische wederopbouw van Bosnië van de Wereldbank, Dertig miljoen is, net als vorig jaar, gereserveerd als speciale faciliteit voor het Nederlandse bedrijfsleven. Acht miljoen is beschikbaar voor hulp bij de uitvoering van het vredesakkoord en 16 miljoen voor bilaterale samenwerkingsprojecten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Donortop zegt Republiek Srpska de wacht aan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken