Bekijk het origineel

Ruim 5000 mensen weg uit Oderbruch

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruim 5000 mensen weg uit Oderbruch

Klokken en sirenes kondigen vloed aan

3 minuten leestijd

FRANKFURT AN DER ODER (DPA) - Ruim 5000 mensen in het Oost-Duitse gebied Oderbruch, ten noorden van Frankfurt an der Oder, moeten onmiddellijk hun huizen verlaten. Volgens de autoriteiten dreigt een dijk aan de rivier de Oder het hier te begeven, waardoor verscheidene dorpen zouden onderiopen.

In het bedreigde gebied, het noordelijke gedeelte van de Oderbruch, luiden de kerkklokken en brandweersirenes om de mensen te waarschuwen. Eerder waarschuwde de overheid al dat de 20.000 inwoners van de regio zich moeten opmaken voor evacuatie.

Veel inwoners van de Oost-Duitse dorpen Wiesenau en Ziltendorf weigeren nog altijd hun huizen te verlaten, hoewel het gebied in snel tempo onderloopt. Volgens de autoriteiten van de deelstaat Brandenburg zijn de twee plaatsen niet meer te redden.

De bewoners volgen de oproepen van de overheid „met grote tegenzin of helemaal niet”, aldus een woordvoerder van het lokale ministerie, van binnenlandse zaken. „Er heerst veel frustratie en ergernis bij de mensen”.

Het zijn vooral vrouwen en kinderen die zich laten evacueren. Veel mannen blijven achter en vullen met de hand zandzakken in een poging hun have en goed te beschermen tegen het wassende water.

Niet meer te redden

De twee dorpen, waar 2800 mensen wonen, liggen in een laagvlakte die nu snel onderloopt nadat er twee dijken zijn bezweken. Op sommige plaatsen is het water vijf meter hoog, en verwacht wordt dat het nog tot negen meter zal stijgen. De autoriteiten besloten vannacht dat Wiesenau en Ziltendorf niet meer te redden.zijn. Zij concentreren zich nu op het nabijgelegen Vogelsang, waar de toestand kritiek is.

De laagvlakte begon woensdag onder te stromen nadat de eerste dijk bij Brieskow-Finkenheerd het begaf. Gisteravond sloeg het water een gat van 75 meter in de dijk bij Aurith, waardoor het land nog sneller onderloopt. Aurith was dinsdag al ontruimd.

De Tsjechen herdachten gisteren de slachtoffers van de watersnood met een minuut stilte. Om 12.00 uur klonken kerkklokken en sirenes in het hele land. Bij de ernstigste overstromingen in deze eeuw, die in eenderde deel van het land verwoestingen aanrichtten, zijn in Tsjechië 49 mensen omgekomen.

Waterpompen

Nederland levert twee grote waterpompen voor hulp in het rampgebied en bij de stad Olomouc in Tsjechië. Net als in Polen, waar Nederland ook pompen leverde, is de apparatuur nodig om bij daling .van het waterpeil het achterblijvend water weg te pompen. Dit zogenaamde “hangwater” kan niet op natuurlijke wijze worden afgevoerd.

De Europese Unie heeft nog eens ruim vier miljoen gulden uitgetrokken voor noodhulp aan de watersnoodslachtoffers in Polen en Tsjechië. Bovendien komen er miljoenen uit de EUfondsen voor Midden- en Oost-Europa beschikbaar voor herstel van de schade en wederopbouw in beide landen.

In Tsjechië berekent ‘men de schade voorlopig op zeker een miljard gulden. In Polen moet 500 miljoen gulden worden geïnvesteerd om 400.000 hectare land weer bruikbaar te maken, zo verluidt in Warschau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ruim 5000 mensen weg uit Oderbruch

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken