Bekijk het origineel

Geen eten voor zieke patiënt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen eten voor zieke patiënt

Tweede aanklacht tegen Gronings verpleeghuis

3 minuten leestijd

GRONINGEN - De zieke vader van de Groninger H. Bakker heeft de laatste drie dagen voor zijn overlijden in mei 1993 geen eten meer gekregen in verpleeghuis ‘t Blauwbörgje in Groningen, De zoon van Bakker verklaarde dat vanmorgen voor Radio Noord. Hij gaat nu als tweede een aanklacht indienen wegens een dubieus overlijden in het verpleeghuis.

De politie heeft volgens woordvoerder P, Boomsma nog een derde melding binnengekregen waaruit waarschijnlijk een aanklacht voortvloeit. Het openbaar ministerie is samen met de Regionale Inspectie voor de Volksgezondheid gisteren begonnen aan een onderzoek naar een incident in het Gronings psychogeriatrisch verpleeghuis.

De familie van de 62-jarige R. Mulder beschuldigt het personeel van poging tot moord op deze Alzheimerpatiënt. De Heymansstichting, waarvan ‘t Blauwbörgje deel uitmaakt, heeft de beschuldigingen van de hand gewezen. Justitie gaat eerst beginnen met de feiten vast te stellen, aldus officier van Justitie J. de Valk. Als de beschuldigingen waar blijken te zijn, „is hier sprake van een zeer ernstig delict”.

Vandaag is er een tweede klacht bijgekomen. Bakker kreeg destijds geen bevredigende verklaring op zijn vraag waarom zijn vader geen eten meer kreeg. Na het overlijden is hem de doodsoorzaak niet medegedeeld. Na tussenkomst van het ministerie van volksgezondheid kreeg hij pas vorig jaar te horen dat zijn vader was overleden aan keel- en longkanker. De patiënt overleed op 88-jarige leeftijd en verbleef al een jaar in ‘t Blauwbörgje. „De kwestie rondom het overlijden van mijn vader zit mij nog steeds hoog”, aldus Bakker. „Aanvankelijk dacht ik dat ik de enige was die twijfels had, maar nu heb ik besloten om alles door te zetten. Ik wil in ieder ge val inzicht in de overlijdensakte hebben”.

Volgens directeur E. vaii der Lei van de Heymansstichting, waaronder ‘t Blauwbörgje valt, zijn uit onderzoek door Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de dood van Bakker sr. geen onrechtmatigheden van de zijde van het verpleeghuis naar voren gekomen. „Het is de zaak van de heer Bakker als hij alsnog een aanklacht wil indienen. Verder kan ik niet op de zaak ingaan”.

Dat meer mensen zich melden omdat ze in het verpleeghuis familieleden onder twijfelachtige omstandigheden hebben verloren, komt voor Van der Lei niet als een verrassing. „Bij andere verpleeghuizen die op een vergelijkbare manier als wij in het nieuws zijn gekomen, zie je ook dat mensen gaan bellen. We hebben daarom al een aantal mensen aangewezen die vrageii beantwoorden”. ‘

Directeur W. Blaauw van Thuiszorg Stad Groningen is verbaasd over dé commotie rond het verpleegtehuis, dai bij hem goed aangeschreven staat. „Het lijkt me bijna uitgesloten dat daar een dergelijk incident zou kunnen plaatsvinden”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Geen eten voor zieke patiënt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken