Bekijk het origineel

Plavsic dreigt met uitlevering Karadzic

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Plavsic dreigt met uitlevering Karadzic

Afhankelijk van besluit constitutionele hof

2 minuten leestijd

MAINZ (AP) - De Bosnisch-Servische presidente Biljana Plavsic heeft gedreigd haar voorganger Radovan Karadzic over te dragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, als het contstitutionele hof in haar republiek haar beslissing om het parlement te ontbinden onwettig verklaart. Dat meldde gisteren de Duitse televisie.

Het constitutionele hof in Srpska beslist een dezer dagen of de eerder deze maand door Plavsic gelaste ontbinding van het parlement wettig was.

„Als ze zeggen dat het in strijd is met de grondwet om het parlement te ontbinden, hoewel het in de grondwet is vastgelegd, dan kunnen ze ook zeggen dat het verbod op uitlevering ook in strijd is met de wet”, aldus Plavsic.

In het verleden hebben Plavsic en andere Bosnisch-Servische functionaris sen gezegd dat het in strijd was met de grondwet van hun republiek om verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren aan een ander land. Plavsic is nu echter in een machtsstrijd verwikkeld met de door het tribunaal gezochte Karadzic, die’ feitelijk nog altijd de macht in handen heeft in Srpska. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel haalde in zijn deze week verschenen nummer Plavsic aan, die zei dat ze zo nodig bereid was de politie en het leger in te zetten om Karadzic en zijn bondgenoten te arresteren. Nog dezelfde avond werd Plavsic uit de Servische Democratische Partij gezet.

Het Bosnisch-Servische hooggerechtshof bepaalde dinsdag dat Plavsic het recht had het parlement te ontbinden. De uiteindelijke beslissing over de wettigheid van Plavsic’ besluit moet echter worden genomen door het constitutionele hof, waarvan wordt aangenomen dat het op de hand van Karadzic is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Plavsic dreigt met uitlevering Karadzic

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken