Bekijk het origineel

Zalm wil openheid bedrijven desnoods via wet afdwingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zalm wil openheid bedrijven desnoods via wet afdwingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Zalm van financiën wil de verantwoordingsplicht en doorzichtigheid van ondernemingen met weeving afdwingen, als het ‘’ bedrijfsleven de aanbevelingen van de commissie-Peters niet volgt De minister heeft dit gisteren gezegd in een interview met NRG Handelslad

De commissie-Peters, ofwel de commissie Corporate Governance, kwam vorige maand met een rapport met daarin veertig aanbevelingen hoe bedrijven hun doorzichtigheid kunnen vergroten en aandeelhouders meer zeggenschap moeten geven.

Volgens Peters leggen bedrijven te weinig publieke verantwoording af, zijn hun jaarverslagen te summier en hebben beleggers te weinig controlemogelijkheden. Peters verwacht zelf dat zijn rapport brede navolging krijgt. Dwang van wetgeving is volgens hem niet nodig.

Zalm vindt echter dat het rapport te veel laat afhangen van de goedwillendheid van het ondememingsbestuur. „Ik zal zeker kijken wat er in de praktijk terechtkomt van de aanbevelingen. Als er te weinig mee gebeurt, komt de vraag op of er een wetswijziging nodig is”, aldus de waarschuwing van Zalm.

Volgens een woordvoerder van financiën duurt het nog zeker een jaar, voordat duidelijk is of het rapport-Peters voldoende navolging krijgt. Zoniet, dan overweegt de minister om aandeelhouders meer invloed te geven bij de benoeming van commissarissen. Die worden nu nog via coöptatie benoemd, waarbij werknemers en aandeelhouders alleen bezwaar kunnen maken of voordracht doen.

De minister sluit niet uit dat hij aandeelhoudersvergaderingen de bevoegdheid zal geven om commissarissen te benoemen of te ontslaan. „Ik kan niet goed verzinnen wat daartegen zou kunnen zijn”, aldus Zalm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zalm wil openheid bedrijven desnoods via wet afdwingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken