Bekijk het origineel

Aleksej II waarschuwt Jeltsin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aleksej II waarschuwt Jeltsin

Veto godsdienstwet stelt Russisch-Orthodoxe Kerk teleur

3 minuten leestijd

MOSKOU (DPA/RTR/AFP/AP) De Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II heeft gisteren gewaarschuwd voor toenemende spanningen tussen de regering en een groot deel van de bevolking. Hij deed dat naar aanleiding van de afwijzing van een omstreden godsdienstwet door president Jeltsin.

Jeltsins veto „zal de ontwikkeling van onze samenleving in de richting van vrede en eendracht ernstig bemoeilijken”, aldus het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk in een schriftelijke verklaring. Volgens Aleksej II heeft Jeltsin over zijn besluit geen overleg met de kerk gevoerd. Eerder zei de Russisch-orthodoxe aartsbisschop Sergej dat Jeltsins veto bij de gelovigen „grote teleurstelling en verbazing” heeft gewekt.

Met een retoriek die deed denken aan de campagnes van de vroegere SowjetUnie om het land te beschermen tegen verderfelijke westerse invloeden, betoogde Aleksej dat de wet „het individu en de maatschappij beschermt tegen de grillen van de vernietigende pseudo-religieuze sekten en buitenlandse pseudomissionarissen”.

De waarschuwing aan het adres van Jeltsin duidt op het grootste conflict tussen de president en patriarch Aleksej II sinds diens orthodoxe kerk vorig jaar de herverkiezingscampagne van Jeltsin ondersteunde.

Volledige rechten

Het wetsvoorstel wijst de RussischOrthodoxe Kerk aan als de belangrijkste religie in Rusland. De afgewezen wet noemt de orthodoxie, de islam, het boeddhisme en het jodendom „traditionele godsdiensten”. Zij krijgen volledige rechten. Dat zou niet gelden voor de Rooms-Katholieke Kerk, protestantse groepen en sekten. Ook zending door buitenlandse organisaties zou aan banden worden gelegd. De Russisch-Orthodoxe Kerk ziet de wet als steun in de rug bij haar strijd tegen buitenlandse kerken en sekten die orthodoxe kerkleden proberen te winnen. Jeltsin stuurde het wetsontwerp dinsdag terug naar het parlement met voorstellen om de tekst te verbeteren.

In een verklaring zei de president dat de huidige tekst de grondwettelijke garantie van gelijkheid voor alle godsdiensten minacht. Ook noemde hij het voorstel in strijd met internationale afspraken over de mensenrechten.

De leiders van de machtige RussischOrthodoxe Kerk hebben gisteren het parlement aangeraden om het voorstel per kerende post aan Jeltsin terug te sturen.

Kritiek

Het voorstel oogstte scherpe kritiek van paus Johannes Paulus II en van de Amerikaanse regering. De Verenigde Staten hebben Jeltsins afwijzing verwelkomd. Een woordvoerder van de regering noemde het een overwinning van de Russische democratie en de godsdienstvrijheid. „Jeltsins actie is een nieuwe bevestiging van Ruslands streven naar een open en tolerante samenleving, waarin vrijheid van geweten en vergadering onvervreemdbare rechten zijn”.

De Amerikaanse president Clinton had vorige maand zijn bezorgdheid over het wetsvoorstel aan Jeltsin geuit. Ook had de Senaat gedreigd om tweehonderd miljoen dollar (vierhonderd miljoen gulden) hulp aan Rusland te bevriezen als Jeltsin de wet zou ondertekenen.

De Russische Eerste en Tweede Kamer hadden massaal met het wetsvoorstel ingestemd. Om Jeltsins veto te kunnen overstemmen, hebben beide huizen in een nieuwe stemming een tweederde meerderheid nodig. Na het zomerreces buigt het parlement zich opnieuw over de wet.

De orthodoxe kerk wordt door de Russische bevolking gezien als het betrouwbaarste instituut van het land. In een opiniepeiling van vorige maand zei 54 procent van de ondervraagden de kerk te vertrouwen. Het leger eindigde met 42 procent als tweede.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Aleksej II waarschuwt Jeltsin

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken