Bekijk het origineel

Toeristen zien Dubrovnik weer zitten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toeristen zien Dubrovnik weer zitten

Door oorlog gehavende Kroatische stad komt weer terug als vakantiebestemming

4 minuten leestijd

DUBROVNIK - Het is acht trappen klimmen. Langs hardwerkende timmerlieden, stukadoors en een legertje vrouwen dat met bezems het stof verjaagt. Boven zegt de manager dat Hotel Kompas weer uit de afgrond is geklommen.

Zes jaar lang liet geen enkele toerist zich zien in het door granaatinslagen gehavende hotel. Dit jaar komen de toeristen echter weer in grote aantallen naar het oude, ommuurde Dubrovnik op het uiterste zuidpuntje van de Kroatische Adriatische kust. Met een razendsnelle renovatie wist men Hotel Kompas, dat een prachtig uitzicht biedt over het azuurblauwe water, klaar te stomen voor de verwachte vakantiedrukte. „De tijd ontbrak ons om het werk helemaal af te maken, maar we kunnen deze zomer niet voorbij laten schieten, want dit jaar zal Dubrovnik vol zitten”, zegt hotelmanager Bozo Peric.

Na het uitbreken van de KroatischServische oorlog en de Servische beschietingen op de stad bleven de toeristen weg uit Dubrovnik, een van de mooiste en oudste steden langs de Adriatische kust. De door de artilleriebeschietingen aangerichte schade was weinig aanlokkelijk en ook heerste de vrees dat de vijandelijkheden ieder moment opnieuw konden uitbreken. Bovendien waren veel hotels door brand verwoest en boden de andere onderdak aan zo’n 10.000 vluchtelingen.

Voortrekkersrol

Nu komt de toeristenstroom weer op gang. Cruiseschepen leggen weer aan in de haven van Dubrovnik. De chartervluchten zijn hervat en de buitenlandse toeristen worden aangetrokken door de fikse kortingen die de hotels geven en de roem van de voormalige Joegoslavische badplaats. Bosnië wordt door de onzekere situatie nog gemeden, maar Kroatië staat weer op het verlanglijstje van de zongenieters.

En het jonge land kan dat goed gebruiken. Voor de oorlog was de toeristenindustrie goed voor 13 procent van de nationale inkomsten. De huidige Kroatische economie kent een niveau dat de helft is van het vooroorlogse. Van elke zes Kroatische arbeidskrachten is er een werkloos. Een heropleving van de inkomsten uit het toerisme is dus meer dan welkom. Dubrovnik moet hierin een voortrekkersrol vervullen.

Hotels als Kompas zijn vanaf de onderste steen gerenoveerd om de oorlogsschade te herstellen, de door de vluchtelingen uitgeleefde kamers weer toonbaar te maken en om zes jaren van verwaarlozing in te halen. Er zijn nu weer 14.000 hotelbedden in en rondom Dubrovnik beschikbaar, zo’n driedui zend meer dan vorig jaar.

Deze zomer hebben vijf hotels hun deuren heropend en acht of negen hotels zullen volgende zomer compleet gerenoveerd zijn, aldus Ivo Sabljic, receptiemanager van het 480 bedden tellende Grand Hotel Park, dat in juni weer open ging na een 11 miljoen gulden kostende renovatie. Het is de de Bank van Dubrovnik die de renovaties financiert en in ruil hiervoor aandelen in de hotels krijgt. „Dit jaar is het normale leven pas weer op gang gekomen en het werk begint nu pas echt”, zegt Sabljic. Er moeten weer manieren gevonden worden om de toeristen te lokken en er komt een nieuwe kwaliteitscontrole voor de hotels.

Het is Kroatië ernst. Overal in het land hangen posters die de Kroaten aanmoedigen om hun land op de best mogelijke manier te presenteren. „Houdt u van Kroatië?”, staat op een aanplakbiljet te lezen dat een foto van een berg vuilnis toont. „Ik houd van Kroatië”, aldus een andere, met daarop een adembenemend wit zandstrand en hemelsblauwe golven.

Sporen verwijderd

De uit Californië afkomstige Martha Panzich zegt dat ze er al jaren van droomt Dubrovnik te bezoeken en het nabijgelegen rooms-katholieke pelgrimsoord Medjugorje, waar haar ouders vandaan komen. Pas dit jaar vond ze het veilig om naar Kroatië te reizen.

In de ommuurde stad zijn de sporen van de oorlog nagenoeg verwijderd. Alleen een kaart wijst de schade aan die door de Servische granaten, mortieren en branden is aangericht.

Maar net buiten de stad hangt de uit- gebrande romp van het Hotel Libertas aan een heuvel die op zee uitkijkt. De leden van een volksdansgezelschap in het nabijgelegen dorp Cilipi -een van de grootste toeristische attracties- dansen voor verwoeste gebouwen. Sabljic van het Grand Hotel Park meent dat de meeste toeristen niet veel van de oorlog afweten en er ook geen interesse voor hebben: „Ze vragen niet veel over de geschiedenis van de oorlog. Ze komen voor het strand, de zon, om lekker te leven en niet om te vragen wat hier vroeger is gebeurd”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Toeristen zien Dubrovnik weer zitten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken