Bekijk het origineel

„Zwitserse lijst’ bevat ook namen van nazi’s”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Zwitserse lijst’ bevat ook namen van nazi’s”

Pijnlijke vondst Simon Wiesenthal Centmm

4 minuten leestijd

WENEN/GENÈVE (ANP/RTR) - De lijst van slapende rekeningen die woensdag door Zwitserse banken openbaar werd gemaakt, blijkt pijnlijke verrassingen op te leveren. De zoektocht naar rekeningen van in de oorlog omgebrachte joden heeft nu ook rekeningen opgeleverd die mogelijk toebehoren aan aanhangers van de toenmalige fascistische regimes.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen zei gisteren van ten minste zes rekeninghouders te vermoeden dat het om nazi-kopstukken gaat. Of de genoemde rekeninghouders ook daadwerkelijk nazi’s zijn of joden met dezelfde namen, is niet duidelijk. Het zou onder meer kunnen gaan om getrouwen van Adolf Eichmann en Adolf Hitler.

Een verdachte naam is die van Alice Eder. Mogelijk gaat het hier om de echtgenote van de Oostenrijkse SScommandant Ernst Kaltenbrunner. Verder komt de naam Vojtech Tuka voor. Tuka was premier van het fascistische Slowakije onder Josef Tiso, en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de deportati? van meer dan 100.000 joden naar Auschwitz, Treblinka en andere vernietigingskampen.

Het Wiesenthalcentrum merkt tevens Willy Bauer, Karl Jager, Hermann Esser, Heinrich Schmitz en Heinrich Hoffmann aan als verdachte namen. Bauer is mogelijk het pseudoniem van Anton Berger, commandant van concentratiekamp Theresienstadt.

Deze bediende zich vaker van deze schuilnaam.

Karl Jager was destijds verantwoordelijk voor de deportatie van 130.000 joden uit Litouwen. Met H. Schmitz kan de toenmalige voorzitter van de industriegigant IG Farben worden bedoeld, en Heinrich Hoffmann was tevens de naam van Hitlers persoonlijke fotograaf. Het Joods Wereldcongres wees er verder op dat een „Dr. Hans Wendland” destijds „een van de beruchtste handelaren in door de nazi’s geroofde joodse kunst” was.

Franco-regime

Behalve Duitse en Oostenrijkse nazi’s komen ook enkele hooggeplaatste functionarissen uit het Franco-regime voor op de lijst. Onder hen is Ramon Serrano Suner. Suner, een zwager van generaal Franco, was een van de leiders van de fascistische Falange. Hij werd in 1942 minister van buitenlandse zaken in de regering-Franco, die heulde met de fascisten elders in Europa.

Onder de 73 Spanjaarden op de lijst staan naast Suner ook zes van zijn kinderen. Volgens de 96-jarige Suner gaat het om oude rekeningen van voor de oorlog, die nooit zijn gesloten.

Suner, die vanwege zijn familieband met de generalissimo wel „zwagerissimo” werd genoemd, was tijdens de oorlog betrokken bij de aankoop via Zwitserland van nazi-goud ter waarde van 7,1 miljoen Zwitserse francs (prijsniveau van 1940). Daarbij was ook goud dat uit de Nederlandse en Belgische centrale banken was geroofd.

Voorlopig lijkt de zoektocht naar nazi-goud nog niet ten einde. Gisteren zei een Braziliaanse onderzoekscommissie gestuit te zijn op bankrekeningen en kluizen van nationaal-socialis ten. Het gaat om veertien rekeningen of bankkluizen met goud, geld en juwelen in Braziliaanse banken. De waarde bedraagt minstens dertig miljoen gulden. Naar schatting 1500 nazi’s weken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Brazilië uit.

Kroatische joden verklaarden gisteren een onderzoek te willen naar de praktijken van de eigen regering in de Tweede Wereldoorlog. Het fascistische Ustashe-regime zou voor bijna een half miljard gulden van de eigen, joodse onderdanen hebben geroofd.

Tsjechisch goud

De Tsjechische regering heeft besloten om het grootste deel van het goud dat de fascistische Slowaakse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Slowaakse joden heeft geconfisqueerd in een stichting te storten voor het onderhoud van joodse synagogen en begraafplaatsen in Slowakije. Dat heeft het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt.

Sinds Tsjechoslowakije zich in 1993 werd opgesplitst in twee onafhankelijke landen, heeft de joodse gemeenschap van Slowakije regelmatig geëist dat het goud wordt teruggegeven. De Tsjechische president Vaclav Havel ondersteunde dat verzoek.

Het goud, met een waarde van dertig miljoen kronen (ongeveer 1,8 miljoen gulden), werd eerst opgeslagen in de staatsbank in Bratislava, maar kwam in 1953 terecht bij de Tsjechoslowaakse nationale bank in Praag.

Voor het begin van de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 100.000 joden in Slowakije. Tijdens de oorlog zijn 80.000 van hen vermoord. Momenteel wonen er ongeveer 3000 joden in het land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Zwitserse lijst’ bevat ook namen van nazi’s”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken