Bekijk het origineel

Buitenland nieuw doel voor groene beleggers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Buitenland nieuw doel voor groene beleggers

Uitbreiding komt na succes in Nederland

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders moeten op termijn ook kunnen beleggen in buitenlandse groene projecten. Er wordt onderzocht of de huidige regeling, die alleen groen beleden in Nederland toestaat, kan worden uitgebreid. Dit heeft een woordvoerster van het ministerie van VROM gisteren bevestigd.

In 1995 werd het beleggen in groene projecten door de overheid fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Wie rente en of dividenden ontvangt uit milieuvriendelijke projecten krijgt dat voortaan belastingvrij in het handje.

Volgens het ministerie is de voorgenomen uitbreiding het gevolg van de succesvolle introductie in Nederland. Naar concrete buitenlandse doelen wordt nog niet gekeken, eerst moet de regeling verruimd worden. Vooral de Nederlandse Antillen zouden gebruik kunnen maken van de verruimde regelgeving, maar beleggen in andere landen wordt eveneens onderzocht.

Dat er naar buitenlandse alternatieven wordt gezocht, heeft volgens de woordvoerster niets te maken met berichten dat er in Nederland te weinig investeringsmogelijkheden bestaan op groen gebied. „Er komen voldoende projecten binnen”.

Bos

Desondanks wordt gedacht aan de vetruirtiing van criteria waaraan de groene’ projecten moeten voldoen. Geldschieters zien tot nu toe bos en natuurgebieden niet erg zitten als beleggingsobjecten. In 1995 en 1996 werden er 162 projecten goedgekeurd, waarmee in totaal ruim ƒ 700 miljoen was gemoeid. Slechts vier daarvan hadden betrekking op investeringen in bos- en natuurterreinen, voor een bedrag van ƒ 680.000.

Het achterblijven heeft te maken met het lage rendement. Ook is de omzetting van landbouwgrond in bos en andere natuurgebieden onaantrekkelijk. De waardevermindering van de grond kan namelijk niet fiscaal verrekend worden. Bovendien belemmeren bestemmingsplannen een vlotte afwikkeling.

Vooral de energiesector lag goed in de markt bij de investeerders. In de bouw van windmolens en de aanleg van stadsverwarming werd ƒ580 miljoen gestoken. Biologische landbouw contracteerde zeventien aanvragers, die ƒ 11 miljoen klaar hadden staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Buitenland nieuw doel voor groene beleggers

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken