Bekijk het origineel

Illegale cfk-import uit China opgerold

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Illegale cfk-import uit China opgerold

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Anti-Ftaude Eenheid van de Europese Commissie heeft in samenwerking met de douanediensten uit diverse lidstaten een eind gemaakt aan de import van verboden cfk’s. De

De Europese Commissie schat dat het afgelopen jaar ten minste duizend ton cfk’s (chloorfluorkoolwaterstoffen) illegaal is geïmporteerd. Die hoeveelheid overtreft ruimschoots de totale jaarlijkse capaciteit voor recycling binnen de EU, aldus de Commissie.

Volgens de douanepapieren betrof het een onschuldige koelvloeistof In werkelijkheid ging het om 365 ton cfk’s bestemd voor de productie van brandwerende materialen en om 630 ton cfk’s voor koelinstallaties.

Aan de smokkel kwam in mei een eind toen de Nederlandse douane in de Rotterdamse haven dertien containers met 150 ton cfk-product in beslag nam. Kort daarop kon Justitie in Duitsland een man arresteren die het brein zou zijn achter de fraude.

De productie van de schadelijke cfk’s in de EU is sinds 2,5 jaar verboden. De import van een bepaalde hoeveelheid cfk’s is toegestaan, tegen betaling van invoerrechten.

Volgens de Europese Commissie ontdook de Duitser de invoerrechten, waardoor hij aanzienlijke sommen geld verdiende. De smokkelwaar belandde uiteindelijk in Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland en de VS. Het werd in die landen verkocht als zogeheten gerecycleerd Europees cfk-product.

Naar aanleiding van de zaak wil de Europese Commissie op korte termijn een totaalverbod afkondigen op het verhandelen en gebruiken van cflc’s in de EU.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Illegale cfk-import uit China opgerold

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken