Bekijk het origineel

Beursgoeroes verdeeld over toekomst beurs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Beursgoeroes verdeeld over toekomst beurs

Rienk BCamer: Koersstijgingen waanzinnig

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het dnde van de hausse ( de aandelenbeurzen lykt vooriqig nog niet in zicht Beiunoeroes der lage landen als Rioik Kamer en Tjako de Witte aen de koersen in Amsterdam de komende maanden zdier zo’n 20 procent verder stygen. Herma Koomwinder is iets voorzichtiger. „oe laaiend enthousiast men 0(d( is, er kan altyd iets mis gaan”.

Over de vraag wanneer een kentering optreedt, denken de goeroes verdeeld. „Het gedrag van een massa in staat van psychose valt niet te voorspellen”, meent Kamer, beleggingsadviseur en hoofdredacteur van het blad Financiële Strategie. Kamer is duidelijk de meest negatieve van het trio. Hij omschrijft de koersstijgingen van de afgelopen weken als waanzinnig.

Koomwinder, die als een van de weinigen de crash van 1987 voorzag, noemt de hype vooral verbazingwekkend. Met name het gemak waarmee particuliere beleggers toehappen, baart haar zorgen. „Ze beginnen voorzichtig met één call-optie, maken een mooie winst, kopen er vijf bij, nemen een tweede hypotheek en kopen nog eens twintig opties, zonder zich bewust te zijn van de risico’s. Dat moet een keer dramatisch fout gaan”.

De beursgoeroe uit Heeze ergert zich duidelijk aan deze onkunde. De recente geschiedenis kent volgens haar voldoende voorbeelden van abrupte omslagen. Zij wijst op de koersval in Japan in 1990, die zij naar eigen zeggen eveneens op tijd voorspelde. Ook toen leek er volgens de meeste analisten geen vuiltje aan de lucht, weet Koomwinder.

De effectenspecialist hamert dan ook op het belang van deskundige analyse. Daaraan ontbreekt het momenteel, meent zij. Kamer, die de Amsterdamse beurs inmiddeld de rug heeft toegekeerd, deelt die mening. Hij kan niets bedenken dat de huidige aandelengekte rechtvaardigt. Al het goede nieuws zit al in de koersen verwerkt, meent de beursgoeroe.

Historisch gezien zijn Nederlandse aandelen momenteel volgens Kamer gemiddeld zo’n 50 procent overgewaardeerd. „Een koers/winstverhouding van 12 tot 15 is normaal. We zitten nu boven de 20”.

Kamer is ervan overtuigd dat er een vrij dramatische correctie in de lucht hangt. „Wanneer, dat valt moeilijk te bepalen. Ik denk ergens in oktober”. ‘

Perfecte beurs

Tjalco de Witte, oprichter van het commissionairshuis Intereffekt, is duidelijk een andere mening toegedaan. Hij vindt de hoge koersniveaus gerechtvaardigd. „De hausse is volkomen terecht. We hebben een perfecte beurs. Een gematigde economische groei, afnemende inflatie, lage rente, goede bedrijfsresultaten en gunstige valutaverhoudingen; er is eigenlijk niets dat een verdere stijging in de weg staat”.

De Witte ziet de AEX-index dit jaar met gemak verder stijgen naar 1200 tot 1300 punten. De kans op een krach, zoals in oktober 1987, acht hij zeer klein.

Zie ook Accent pag. 3: “Ook oma gaat in aandelen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Beursgoeroes verdeeld over toekomst beurs

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken