Bekijk het origineel

SCHEEPSRAAD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SCHEEPSRAAD

2 minuten leestijd

DelfsaiV98

DELFZIJL - Delfzijl is volgend jaar van 3 tot en met 8 juli voor de derde keer het toneel van de zeilmanifestatie Delfsail. De eigenaren van tien grote schepen, waaronder de Sedov uit Rusland en de Statsraad Lehmkuhl uit Noorwegen, hebben hun medewerking toegezegd. Met die van ruim dertig andere schepen wordt nog onderhandeld.

Delfsair98 is een initiatief van de Stichting Delfsail, de gemeente Delfzijl en de Groninger Zeehavens. Eerder had het zeilfeest in 1986 en 1991 plaats. Delfzijl streeft naar een vijfjaarlijks evenement, maar wegens de bouw van een nieuwe kade moest de derde editie twee jaar worden uitgesteld. De organisatie betitelt Delfsair98 nu al als het grootste zeilevenement ooit gehouden. De traditionele, tweejaarlijkse zeilwedstrijd van Lauwersoog naar Larvikin Noorwegen -de Colin Archer Memorial Race- zal volgend jaar eenmalig in het kader van Delfsail plaatshebben. Hieraan nemen 120 schepen deel.

Sleephopperzuiger

Recent heeft Koninklijke Boskalis Westminster de sleephopperzuiger WD Fairway afgenomen van de werf Verolme Scheepswerf (Shipyard) Heusden. De WD Fairway, met een capaciteit van 23.425 kubieke meter de grootste sleephopperzuiger ter wereld, wordt als eerste ingezet op een werk op de Noordzee. Westminster Dredging Company uit het Verenigd Koninkrijk, een dochteronderneming van Koninklijke Boskalis Westminster, plaatste in augustus 1995 bij Verolme de opdracht Voor de bouw van de WD Fairway, waarmee een investering van circa 165 miljoen gulden was gemoeid. Eind vorig jaar heeft Boskalis een tweede grote sleephopperzuiger besteld, een zusterschip van de WD Fairway. Dat schip, de WD Seaway, zal medio 1998 in de „ vaart komen. De WD Fairway wórdt de komende tijd ingezet voor Shell in het Gannetveld op de Noordzee. Het schip zal op een diepte van 90 meter een isolerende laag zand aanbrengen over een viertal pijpleidingbundels met een totale lengte van tien kilometer.

Aansluitend voert de sleephopperzuiger een landaanwinningsproject uit bij Hamburg-Altenwerder. Na de werkzaamheden in West-Europa vertrekt de WD Fairway naar het Verre Oosten voor grootschalige landaanwinningsprojecten. Een sleephopperzuiger is een zelfvarend baggerschip dat al varende zijn niim (hopper) laadt door middel van een of twee zuigbuizen. Deze zuigbuizen zijn uitgerust met sleepkoppen die over de waterbodem worden gesleept. De lading kan onder meer worden gelost via bodemkleppen of via een persleiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

SCHEEPSRAAD

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken