Bekijk het origineel

Anarchie in Albanië houdt nog steeds aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Anarchie in Albanië houdt nog steeds aan

Nieuw geweld eist twintig slachtoffers

2 minuten leestijd

TIRANA (AP) - Bij nieuwe geweldsuitbarstingen in Albanië zijn gisteren twintig doden gevallen. Op dezelfde dag werd de nieuwe, overwegend socialistische regering, die de anarchie moet aen te beteugelen, geinstalleerd in Tirana.

Gevechten tussen bendes in Berat, 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, kostten aan tien mensen het leven. De situatie in Berat zou zo gespannen zijn, dat de bevolking op de vlucht is geslagen, zo meldde het ministerie van binnenlandse zaken. De afgelopen twee weken heeft niemand zich in Berat op straat gewaagd behalve elkaar beschietende bendeleden.

Eerder op de dag gisteren vielen er drie doden en zestien gewonden toen een vermoedelijke bomexplosie de bovenste drie verdiepingen van een flat in Peshkopi blies. Peshkopi ligt in het noordoosten van Albanië. Bij verscheidene schietpartijen in het hele land vieleri nog eens zeven doden, aldus het mi nisterie.

Gisteren beëdigde Rexhep Mejdani, die donderdag door het parlement werd gekozen tot president, de nieuwe regering van de socialistische premier Fatos Nano. De Socialistische Partij boekte bij de verkiezingen van 29 juni en 6 juli een grote overwinning op de Democraten van de woensdag afgetreden president Sali Berisha.

Ontwapenen

De nieuwe regering staat nu voor de taak de bevolking te ontwapenen. In een korte toespraak wenste Mejdani de 21 nieuwe ministers veel succes bij het herstel en de hervorming van de democratie in Albanië.

Het geweld in Albanië heeft het afgelopen halfjaar aan naar schatting 1800 mensen het leven gekost. De anarachie brak uit toen honderdduizenden Albanezen het geld kwijtraakten dat ze in dubieuze piramidefondsen hadden gestort. Zij stelden de regering van Berisha daarvoor verantwoordelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Anarchie in Albanië houdt nog steeds aan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken