Bekijk het origineel

Veel aandacht voor haastige ontbijters

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel aandacht voor haastige ontbijters

Opstaan met Special K, Goede Morgen!, Quick & Hearty of Wake Up!

6 minuten leestijd

Er is volop nieuws voor alternatieve ontbijters. Wie wel eens wat anders wil dan een boterham met kaas of jam, kan wellicht havermout met appel en kaneel of tarwevlokken in melk of y(urt proberen. En wat te denken van Mona’s Goede Morgen! of Brinta’s Wake Up!?

Het ontbijt schiet er steeds meer bij in. Dertig jaar geleden zaten we nog met z’n allen aan een gedekte tafel. Tegenwoordig geldt dit nog slechts 35 procent. Bij jongeren onder de 35 jaar is het ontbijt aan tafel zelfs aan het verdwijnen. Nog geen kwart van hen neemt de tijd om een enkele belegde boterham aan tafel te verorberen, zo blijkt uit het Nationaal Ontbijtonderzoek van NIPO (zomer 1996), dat in opdracht van Brinta werd uitgevoerd. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat de meesten hun ontbijt staande aan het aanrecht, lopend tijdens de ochtendbezigheden, zittend op de bank of aan een ongedekte tafel nuttigen. Er bestaat geen twijfel meer over dat mensen zich weinig tijd voor een uitgebreid ontbijt gunnen. Brinta: „De invloed van de jachtige maatschappij en het toenemend individualisme is sterk merkbaar aan de ontbijttafel. (...) Desondanks vindt bijna driekwart van de ondervraagden het onbijt belangrijk”. Met dit gegeven ontwikkelden verschillende producenten nieuwe ontbijtproducten.

Special K

Special K is het nieuwtje van ontbijtproducent Kellogg’s. Het gaat om een vetarm ontbijtproduct van rijst- en volkoren tarwevlokken, speciaal’ ontwikkeld voor de steeds groter wordende groep ‘slankelijners’. Terwijl de tarwevlokken weinig vet bevatten, leveren ze wel veel koolhydraten op. Verder is ‘Special K verrijkt met extra vitaminen, ijzer en eiwit, zodat je toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Volgens Kellogg’s kun je met hun nieuwe product een perfect ontbijt sa menstellen: „Hét Special K ontbijt bestaat uit 30 gram Special K met 125 gram magere melk of yoghurt, een hal- ve grapefruit en een kopje thee of koffie zonder suiker. Hiermee kom je op totaal 190 kcal. Een dergelijk laag calo risch ontbijt zorgt voor een evenwichtige start van de dag. Dit levert ongeveer 15 tot 20 procent van de dagelijks behoefte aan vitamine BI, B2, B3, ijzer en eiwit op!”

Aan de voedingswaarde valt niet te tomen, maar de smaak is erg flauw. Die mag best wat zoeter (gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer met suiker) en de flinterdunne vlokken mogen wat ons betreft wel ietsje steviger worden. Een pak van 250 gram kost ongeveer ƒ 3,99.

Goede Morgen!

Ook Mona kwam met een ontbijtproduct op de markt. Sinds kort bestaan er een yoghurtontbijt en een drinkontbijt met de originele -en zowaar Nederlandsenaam Goede Morgen! Zowel het yoghurt- als het drinkontbijt is volgens de zuivelproducent een „compleet ontbijtproduct”; één schaaltje of glas heeft dezelfde voedingswaarde als éen bruine boterham met kaas. Wie gewend is meer dan een boterham met kaas te eten, zal uiteraard meer glazen of schaaltjes moeten vullen. Momenteel zijn er een yoghurtontbijt in de smaak perzik/appel en twee drinkontbijten in de smaken mandarijn/kiwi en perzik/abrikoos.

De yoghurt is speciaal voor mensen die van een wat steviger ontbijt houden. Ze is dikker dan de drinkvariant en bevat veel fruit en fijne granen. Ze Het is te koop in 3/4 kwart literpakken a ƒ 2,59. Het drinkontbijt is „lekker lobbig” van structuur en gemengd met frisse fruitsappen en fijne granen. Het is te koop in halveliterpakken voor de prijs van ƒ 1,59. De smaak van deze nieuwe Mona-producten is prima’ en de eet/drinkbaarheid goed. Goede Morgen! is speciaal voor mensen die ‘s morgens weinig tijd hebben ontwikkeld. Met de nieuwe ontbijtproducten is het zelfs niet nodig de tafel te dekken. Eén ding moeten gebruikers van Goede Morgen! zich wel realiseren. Het fruit in de ontbijtproducten biedt beduidend minder aan voedingswaarde/vitaminen dan een verse sinaasappel of kiwi.

Havermout

Quaker is de derde in de rij die onlangs een nieuw ontbijtproduct introduceerden: Quick & Hearty (letterlijk: “snel en hartig”). Ook dit product is voor haastige ontbijters ontwikkeld. Een pak Quick & Hearty bevat acht zakjes, genoeg voor acht borden havermout. Daardoor hoeft niemand in ochtendhumeurige stemming nog eens de juiste hoeveelheid te wegen of af te meten, zoals dat bij gewone havermout moet. Alleen dient er warme melk aan toegevoegd te worden. De havermout met melk kan ook in 2’/2 minuut in de magnetron opgewarmd worden.

Quick & Hearty is overigens geen gewone havermout; de smaak van appel en kaneel is toegevoegd. Dat is natuurlijk best lekker, zo op de vroege morgen. Gezond is het ontbijt volgens Quaker ook. Een bordje havermout is een goede bron van ijzer, vitamine BI en voedingsvezel. Voor acht zakjes Quick & Hearty betaal je rond de 4,49 gulden; een behoorlijk pittig prijsje. De havermout met smaak is overigens nog niet overal verkrijgbaar.

Wake Up!

Ook Wake Up! van Brinta bestaat uit zakjes die, toegevoegd aan melk, een ontbijt opleveren. In tegenstelling tot de gewone Brinta hoef je daarna het goedje niet op te lepelen, maar kun je het drinken. Opwarmen van de melk is evenmin nodig; speciaal voor haastige mensen is koude melk ook goed. Even in een dichte beker shaken, en klaar ben je al. Wake Up! kwam vorig jaar september voor het eerst op de markt. Het is een mix van lichtgeroosterde en gepofte rijst, gerst en tarwe. Onlangs zijn er twee smaakjes bijgekomen: sinaasappel en banaan. Op die manier is er wat variatie op hetzelfde thema mogelijk.

De nieuwe producten ruiken -naar onze mening- een beetje wrang. De smaak is licht zoet. Echte ‘zoetekauwen’ zullen er wellicht een extra schep suiker doorheen doen. Overigens moet je veel fantasie hebben om er sinaasappel of banaan in te herkennen. De drinkyoghurt van Mona, die wel een beetje vergelijkbaar is met bereide Wake Up!, heeft duidelijk meer smaak. Daartegenover staat dat, aldus Brinta, „in Wake Up! alles zit wat je nodig hebt voor een goed begin van de dag”. Dit is te danken aan het feit dat Brinta druivensuiker, voedingsvezels, vitamines en ijzer aan de drinkbasis heeft toegevoegd. Wat betreft de vitamines B1, B2, B6, C en E, krijg je met een portie Wake Up! 25 procent van de aanbevolen dagelijks benodigde hoeveelheid binnen. Verder zitten in een glas drinkontbijt calcium, ijzer en fosfor, ook goed voor zo’n 25 procent van de aanbevolen dagelijks benodigde hoeveelheid. Net astronautenvoeding...! Wake Up! is te koop in doosjes met vijf zakjes („goed voor één werkweek”, suggereert Brinta; wat minder goed voor het milieu, denken wij). Een portie Wake Up!, bereid met 150 ml halfvolle melk, levert 640 kj op. De adviesprijs van een doosje bedraagt ƒ 3,29.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Veel aandacht voor haastige ontbijters

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken