Bekijk het origineel

KERK- EN- WERELD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KERK- EN- WERELD

4 minuten leestijd

Geen alcohol

Buitenlanders kunnen bier kopen; of een borrel. Maar autochtonen moeten het stellen zonder alcoholica. Was het niet wijs dat de regering van dit ’ wonderland’ zo’ n gebod uitvaardigde? Waar toch ter wereld ligt zulk een gebied. Het embargo op spiritualiën behoedt immers voor allesverwoestende dronkenschap? ’ t Schijnt een maatregel die sommige gereformeerden wel aanstaat.

Wie in ditzelfde land een goed restaurant bezoekt, behorende bij het hotel van zijn keuze, ziet verrast door het venster een zwemgelegenheid. Uitsluitend voor gasten van deze accommodatie. Een blik op het bad -tijdens de pauze tussen een slok mineraalwater en de hap van een hartige steak- leidt niet tot ergernis. Slechts tot een zekere tevredenheid. In Nederland doet zelfs een gering besef van zedelijke waarden het hoofd snel en beschaamd afwenden van stranden of waterpartijen. Schaarse of vrijwel ontbrekende badkleding vormt de oorzaak. Op deze locatie, vlak onder het raam van de eetgelegenheid in het internationale first class hotel, zwemmen uitsluitend mannen. Want ieder weet: dit is voor vrouwen verboden. Een goede regel toch? Hen te zien in al hun geschapen schoonheid zou slechts tot overspel verleiden.

Welke van de tientallen staten op deze aarde houdt er zulke zedelijke normen op na? Zelfs een fiets blijkt voor dames taboe, ‘t Zou trouwens met hun lange ’ jurk’ „ geen deel van het been onbedekt latend, niet meevallen een velocipede voort te bewegen.

Bidden in vliegtuig

Maar al dat ‘positieve’ strekt verder. Vlak voor het vertrek van een vliegtuig van ’ s lands luchtvaartmaatschappij klink steevast een gebed om bescherming. Natuurlijk, in een onverstaanbare i taal. Maar zoiets horen wij bij de KLM niet gebeuren, ’ t Zou trouwens niet eenvoudig zijn om gezien de kerkelijke veelkleurigheid tot de keuze te komen van de juiste man om het ritueel uit te spreken. Schijnt zoiets niet voorbeeldig?

Olympische spelen voor vrouwen in dit land? Vergeet het maar. Mannen zouden buiten de deur moeten blijven. Als CNN-tv iets met tennissen uitzendt, komen er, zo vertelde iemand mij, van staatswege wel eens bedekkende blokjes op de blote benen onder de korte rokjes.

Er zijn in publieke gelegenheden wel vrouwen. Maar hoe zij te werk gaan met de maaltijd? Bij sommigen vallen slechts de felle ogen achter de sluier waar te nemen. Bij anderen komt een grote bril tussen de lappen uit kijken. Maar dat is dan ook alles.

Een goed land, zal menigeen veronderstellen. Een regering die nog weet heeft van normen en waarden. Ministers die kennelijk op krachtige wijze de seksuele verloedering tegengaan. En wiens oog schouwt niet verholen naar boeken over Calvijn, Geneve en de theocratie? Hoewel, roept deze gestrengheid geen reactie op? Waarbij iemand de katjes in het donker knijpt? Maak derhalve niet te spoedig verhuisplannen. U zou wellicht niet welkom zijn.

Holy day

„What’ s your holy day?” vraag ik aan een taxichauffeur. Ondanks alle regels en riten kent hij weinig religieus besef, ’ t Kan ook zijn dat mijn Engels te belabberd is. Hij verwart in elk geval de dag voor godsdienstige verrichtingen met vakantie. „Onze holiday”, zo antwoordt hij, „valt op zondag”.

Ik verbaas mij. In de verwachting dat hij vrijdag aanwijst. Want het hierboven beschreven gebied heet Pakistan. Het is een voluit islamitische staat. En de regels van Mohammed en diens volgelingen maken de dienst uit.

Iemand die de chaotische corruptie eri het laaiend geweld binnen de in 1947 van India afgescheiden natie niet kent, blijft misschien enige sympathie koesteren. Ik moet tegen die waardering waarschuwen. Want de enige ware God, de Levende, en Zijn Zoon Jezus Christus staan hier in de schaduw van de profeet van Allah. Die laatste bepaalt het publieke leven.

Ik zag en schreef met een westerse bril. Maar daarmee zet ik graag tevens een streep onder de opdracht om als christenen ervoor te waken op eenzelfde manier als in deze islamitische samehleving geboden en verboden tot het een en al te verheffen. Het gaat om de God van de regels en niet om de normen zonder meer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

KERK- EN- WERELD

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken