Bekijk het origineel

Nederlandse Turken in Turkije geïndoctrineerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlandse Turken in Turkije geïndoctrineerd

Leraar: „Imamopleiding te nationalistisch”

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - De speciaal voor jore Nederlandse Turken oiezette imamopleidii in het Turk Bozyazi is nationaMisch en ver beneden peil. De leerlingen worden er geïndoctrineerd en leren zich af te zetten tegen alles wat Nederlands is.

Dat zegt de leraar A. Bodewitz, die aan de opleiding anderhalfjaar het vak oriëntatie op de Nederlandse samenleving verzorgde. De school in Bozyazi werd in 1993 op initiatief van de TurksIslainitische Culturele Federatie (TICF) opgezet om Turkse jongeren uit Nederland op te leiden tot imam. Vier Nederlandse leerkrachten moesten er voor zorgen dat de leerlingen hun band met de Nederlandse samenleving niet zouden verliezen.

Volgens Bodewitz leren de leerhngen juist zich af te zetten tegen alles wat Nederlands is. „Er is daar geen spoortje terug te vinden van het feit dat het een school is waar Turkse kinderen van Nederlandse afkomst worden opgeleid voor een functie in de Nederlandse samenleving”.

Bodewitz voelde zich al gauw door de directie tegengewerkt. Leerlingen kregen de waarschuwing dat de Nederlandse docenten hen van hun cultuur wilden afbrengen. Toen hij ter gelegenheid van oudjaar voor zijn pupillen oliebollen wilde bakken, moest Bodewitz beloven dat er tijdens het onschuldige feestje niets zou gebeuren dat tegen de Turkse cultuur inging.

Het onderwijspeil is volgens de do cent, die onlangs gedesillusioneerd terugkeerde, veel lager dan de Turkse overheid voorspiegelt. „Het zou een opleiding op havo/vwo-niveau zijn. Dat is absoluut niet het geval. Het onderwijs is ver beneden peil en ligt hooguit op mavo-niveau”.

De leerlingen bevinden zich volgens Bodewitz in „een doodlopende steeg”. Gaandeweg de achtjarige opleiding verliezen ze hun beheersing van het Nederlands en dalen hun kansen op werk of een vervolgopleiding in Nederland.

Bodewitz schat dat hoogstens 2 procent van de leerlingen daadwerkelijk imam wil worden. „De meesten zitten daar alleen maar omdat hun ouders hen willen behoeden voor seks en drugs en rock-’n-roU”.

Bodewitz heeft bij Tweede-Kamerleden, de ministeries van onderwijs en binnenlandse zaken en de betrokken Turkse organisaties zijn beklag gedaan. Volgens hem voelt de Nederlandse overheid zich te weinig bij de opleiding betrokken. „Het is nu een puur Turkse zaak. Het gaat om een school waar kinderen worden opgeleid voor een functie in de Nederlandse samenleving, maar Nederland voelt zich niet geroepen om een vinger in de pap te hebben”.

Van de TICF was gisteren niemand voor een reactie op de kritiek bereikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nederlandse Turken in Turkije geïndoctrineerd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken