Bekijk het origineel

Fusie van McDonnell met Boeing gaat door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fusie van McDonnell met Boeing gaat door

Adviescomité en aandeelhouders akkoord

2 minuten leestijd

SEATTLE (DPA/AFP) - Er is niets dat de fiisie tussen de Amerikaanse vliegtuigbouwers Boeing en McDónnd Doias nog in de w staat Gisteren zette liet adviescomité van deskundigen uit de vijflien EUlanden liet lidit op groen. Dat gebeurde nadat de Eurciese Cimunissie woensd in principe haar goedkeuring aan defiisieliad geliedit

De Europese Commissie zal volgende week haar definitieve instemming geven, maar dat is slechts een formaUteit, omdat ze moest wachten op het oordeel van het adviescomité. Een van de leden van dit comité maakte overigens een voorbehoud, zo blijkt uit een verklaring die de Europese Commissie gisteren uitgaf.

De aandeelhouders van de twee Amerikaanse concerns stemden gisteren ook in met de bundeling. Een woordvoerster van Boeing liet weten dat „meer dan 99 procent” met de fusie akkoord ging. Bij McDonnell Douglas was het „een aanzienlijke meerderheid”.

De Franse premier Lionel Jospin zei gisteren eerder op de dag niet echt gelukkig te zijn met de gang van zaken. Volgens hem heeft de Europese Commissie te snel laten weten dat ze ak koord kon gaan. Hij zei nog te moeten zien wat de concessies van Boeing nu eigenlijk inhouden.

De in december aangekondigde fusie kon door toedoen van de EU niet zonder slag of stoot doorgaan. Brussel had grote bezwaren tegen de concentratie in de Amerikaanse vliegtuigbouw, omdat die nadelig zou uitvallen voor de Europese vliegtuigbouwers. Er dreigde een handelsoorlog tussen de EU en de Verenigde Staten te ontstaan, omdat er van beide kanten met maatregelen werd gedreigd. Zelfs de presidenten Chirac en Clinton mengden zich erin.

Concessies

Boeing deed op het laatste moment enkele concessies. Zo zegde het toe de komende tien jaar geen exclusieve leveringscontracten te sluiten. Boeing was al met drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen rond over exclusieve levering gedurende twintig jaar, hetgeen in de ogen van Brussel ook concurrentievervalsend werkte.

Aan de fusie tussen de twee Amerikaanse vliegtuigbouwers hangt een prijskaartje van bijna 15 miljard dollar. Er komen ongeveer 200.000 mensen te werken. Formeel vindt de fiisie op 1 augustus plaats. Op 4 augustus gaat het nieuwe concern officieel draaien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Fusie van McDonnell met Boeing gaat door

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken