Bekijk het origineel

ZOMER ONDER NUL

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ZOMER ONDER NUL

4 minuten leestijd

Topper is tomatensoep. Ruim 12 miöoen blikken per jaar. Op de voet gevolgd door rijk gevulde erwtensoep met zeven miljoen. Het groene goedje wordt vooral gegeten als het snertweer is. Met al sinds jaar en dag drie worstjes per blik.

Bij Unox wrijven ze in de handen als de r weer in de maand is. Bij de soepmakers in Oss staan de pannen in die periode bijna dag en nacht op het vuur.

’s Zomers is het wat rustiger. Per jaar produceert marktleider Unox ruim 40 miljoen blikken soep in diverse soorten en maten, goed voor een omzet van 120 miljoen gulden. Behoudens een paar vrachtwagenladingen richting België en Duitsland, wordt alles afgezet in Nederland. En dan met name beneden de grote rivieren. „Daar eten ze meer soep uit blik dan in de rest van het land”, weet Jan Willem Hoogeweegen, productmanager soepen bij Van den Bergh in Rotterdam.

Noorderlingen houden het meer op droge soep, uit een pakje. Stukken goedkoper en misschien daarom wel zo populair. Hoogeweegen denkt dat de pakjes hun langste tijd hebben gehad. „Beetje ouderwets en bovendien niet lekker”. Soep in blik gaat het helemaal maken. En zeker de porties voor één persoon, de Uno.

Wie Unox zegt, denkt onmiddellijk aan soep. En aan rookworst. De namen passen voor geen meter bij de zomer. Da’s net zoiets als met een sjaal om gaan zwemmen. Kou, wind, sneeuw, dikke wintertruien; bij Unox doen ze er weinig aan om van dat imago af te komen. „Die sfeer bevalt ons prima”, zegt Hoogeweegen. Ook als het warm is. Al wordt er ’ s zomers ook best soep verkocht. De omzetverhouding is zo*n beetje eenderde in de zomer, tweederde in de winter. „We hebben net met een aantal van onze klanten, de grootwinkelbedrijven, om de tafel gezeten en geconcludeerd dat het een perfecte zomer is voor de soepen”. Van het assortiment zogenaamde stevige soepen is 35 procent meer afgezet dan vorig jaar. Favoriet zijn de Chinese tomaat en champignon-ham.

„Even snel een soepje op tafel. Met deze tempera tuur kan dat best. Niet als de mussen van het dak vallen natuurlijk”.

Warm

Als de temperaturen onder nul verdwijnen, wordt Unox warm. De erwtensoep is dan niet aan te slepen. Unox verbindt graag zijn naam aan schaatsevenementen, zoals begin dit jaar de Elfstedentocht. Dat werd een groot festijn voor de snertbereider omdat op cruciale punten langs de route gratis snert en gratis oranje ijsmutsen werden uitgedeeld. Hoogeweegen was zelf present in ‘keerpunt’ Bartlehiera. „Iedereen zette spontaan de muts op. Het was ontzettend leuk”.

Maar liefst 80.000 mutsen vlogen ‘die eerste zaterdag van januari weg. Friezen en andere Hollanders schaamden er zich niet voor als levend reclamebord te dienen. Sterker nog. „In de weken na de tocht zijn we platgebeld met de vraag of er nog mutsen waren. Via acties in het land hebben we nog eens tienduizenden mutsen uitgezet. Uiteindelijk zijn er bijna een half miljoen weggegaan”.

Als ere-komende winter weer een Elfstedentocht komt, zal Unox er opnieuw bij zijn. Met een sjaal, wanten, oorwarmers, een warm neusdopje met piepklein logootje? Hoogeweegen lacht en houdt zijn kaken stevig op elkaar. „We houden er rekening mee dat de tocht er komt en we houden er rekening mee dat-ie er niet komt”.

De Unox-snert is al jaren van hetzelfde kaliber. Krachtige bouillon, verse groente, goed vlees. Het is volgens de productmanager een „hele toer” om de lange winter door verzekerd te zijn van aanvoer van ingrediënten. De groenten komen uit heel Europa en soms tot uit Zuid-Amerika aan toe.

Worses

Onveranderd zitten er in ieder blik drie worstjes. Het gezin van Jan Modaal komt altijd een vleesstaafje tekort. „Drie en zeven zijn mooie getallen”, reageert Hoogeweegen. „Het staat ook op het blik dat het voor drie porties is. Onze farailieblikken zijn voor vijf porties. Daar zitten dus vijf worstjes in. Maar je kunt ze natuurlijk altijd doorsnijden”.

0it ïs liet vierde deel in een zomerserie over wintetse aten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

ZOMER ONDER NUL

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken