Bekijk het origineel

Probleemgevallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Probleemgevallen

4 minuten leestijd

Sommige mensen houden er wel zee bijzondere levensgewoonten op na. Die gewoonten hoeven niet in alle opzichten verkeerd te zijn. Aneren hoeven daar ook niet altijd last van te hebben. Maar er doen zich ook situaties voor waarbij dat wel zo is. In het uiterste geval wordt de politie erbij gehaald om aan de overlast een eind te maken.

Maar daarmee is het probleem niet opgelost Want meestal is het wangedrag van de betrokkene niet ernstig genoeg om hem in hechtenis te nemen. En meestal valt hij ook niet in de termen om tegen zijn wil in een inrichting te worden opgenomen.

Wat dan? Laat de politie hem vrij rondlopen, dan blijft hij overlast geven en kan de situatie gemakkelijk uit de hand lopen. Hetzij doordat de man anderen gaat bedreigen of doordat omstanders het zat worden en het recht (of wat zij menen dat recht is) in eigen hand nemen.

Vandaar dat de politie om erger te voorkomen wel eens haar toevlucht neemt tot noodoplossingen. Een lastige zwerver wordt in een politieauto meegenomen en ergens in een natuurgebied op een bankje gezet om tot rust te komen. In ieder geval duurt het dan weer een poos voor hij al wandelend de bewoonde wereld bereikt heeft.

Maar het kan ook verkeerd aflopen. Verongelukt de zwerver of vriest hij dood, dan krijgen de betrokken politiemensen het op hun brood. Dat was pas het geval met twee agenten van de Dordtse politie. Die hadden begin juli ten einde raad een 57-jarige zwerver, die die dag al op tal van plaatsen overlast veroorzaakt had, in een recreatiegebied gedumpt Daar stapte hij in een vijver en raakte in coma, waarna ziekenhuisopname niet meer mocht baten.

Inmiddels heeft het openbaar ministerie besloten dat de agenten die dit op hun geweten hebben, niet vervolgd zullen worden. Het zou ook verkeerd zijn om het probleem dat hier kennelijk ligt op deze twee politiemensen af te wentelen. Aangenomen dat het gewetensvolle personen zijn, zullen ze de dood van de zwerver toch ook een tragische ena angrijpende zaak vinden.

Maar hoe verder? Voorheen werden mensen die zichzelf verwaarloosden en vaak ook allerleio verlast veroorzaakten, veel eerder opgepakt en eventueel tegen hun wil opgesloten en behandeld. Die benadering kwam echter in de jaren zestig en zeventig onder vuur te liggen. „ Wie zijn wij om te bepalen wat goed is voor een ander?” zo vroeg menzich af Afwijkend gedrag moest voortaan eenvoudigweg getolereerd worden. Het was bevoogdend om mensen voor hun bestwil op te sluiten. Vandaar dat in de nieuwe Wet bijzondere opneming psychiatrische ziekenhuizen het bestwilcriterium niet meer voorkvram.

Dat leidt er echter toe dat allerlei mensen die vroeger in een psychiatrische inrichting zouden hebben gezeten en daar nog een enigszins menswaardig bestaan konden leiden, nu figuurlijk gesproken in de goot terechtkomen. Zelf zijn ze niet in staat daaruit te krabbelen en hun omgeving loopt er het liefst met een grote boog omheen om moeilijkheden te voorkomen.

Deze ontwikkeling is dan ook een duidelijk voorbeeld dat het verabsoluteren van de mondigheid en het zelfbeschikkingsrecht van de mens gemakkelijk averechts uitpakt De psychisch en sociaal zwakkere wordt op die manier aan zijn lot overgelaten. En als het overduidelijk verkeerd afloopt krijgt de politie of wie ook maar het laatst met hem te maken heeft gehad, de schuld.

Gelukkig wordt de laatste tijd in bredere kring beseft dat dit zo niet kan. Van mensen die volstrekt niet in staat zijn hun eigen situatie te overzien en daardoor ook overlast veroorzaken, kan men niet verwachten dat zijzelf op het juiste moment bij de juiste instantie om hulp aankloppen. Het is dan inderdaad voor hun bestwil dat zij, desnoods tegen hun zin, opgepakt worden voor een psychische behandeling, en verdere resocialisatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Probleemgevallen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken