Bekijk het origineel

Al 750.000 varkens preventief geruimd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Al 750.000 varkens preventief geruimd

Pestbestrijding kost 1,6 miljard gulden

4 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van landbouw heeft tot bin deze week in totaal 803 variiensbedrijven preventief laten ruimen in verband met de variienspest In totaal ging het hierbij om ruim 750.000 dieren. Van de uit voorzorg ontruimde ondernemingen blijken er tot dusver 39

Dat bleek gisteren uit de jongste stand van zaken rond de varkenspest die door minister Van Aartsen (Landbouw) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgens de bewindsman belopen de kosten voor de bestrijding van de pest en voor de opkoop van miljoenen varkens momenteel globaal 1,6 g miljard gulden. Circa 1,4 miljard daarvan komt direct ten goede aan de betrokken veehouders.

De Europese Unie dekt tot dusver 875 miljoen gulden en het bedrijfsleven zelf draagt maximaal 42,5 miljoen bij uit een speciaal fonds. De overige kos. ten komen ten laste van de rijksoverheid.

Vervoersverpod Toldijk

Van Aartsen toont zich in de brief „ geïrriteerd over het slecht in acht ne. men van de strenge hygiëne-eisen tijdens de bestrijding van de pest. De minister heeft daarover naaf eigen zeggen steeds afspraken gemaakt met alle be, trokken partijen. „Helaas moet ik con;, stateren dat dit op grote schaal nog onvoldoende tot verbetering leidt”, schrijft hij. Hij meent dat er een „forse gedragsverandering” nodig is. Blijft deze uit, dan zal Van Aartsen meer dwingende voorschriften overwegen.

De minister verdedigt in zijn schrijven zijn eerdere beslissing om ook mo gelijke besmetting van het pestvirus via kunstmatige inseminatie (KI) hard aan te pakken. Volgens Van Aartsen heeft onderzoek inmiddels aangetoond „dat de kans op verspreiding van het virus door sperma en KI beperkt is, maar zeker niet verwaarloosbaar”.

Het geldende vervoersverbod voor vee en mest rond de Gelderse buurtschap Toldijk is gisteren overigens versoepeld. De regeling geldt nu alleen nog voor vervoer van varkens, varkensmest en voor voertuigen bedoeld voor varkenstransport. Ook drijfmest afkomstig van gemengde bedrijven waar ook varkens verblijven, mag niet worden vervoerd.

In verband met de versoepeling wordt dinsdag de wekelijkse Gelderse veemarkt weer in Doetinchem gehouden. Afgelopen dinsdag werd de markt noodgedwongen verplaatst naar Zwolle, waar voor de Gelderse veehouders een extra marktdag was georganiseerd. De markt trok nog niet de helft van het aantal dieren dat normaal in Doetinchem wordt verhandeld.

Ongeveer driehonderd varkenshouders hebben de afgelopen week gebeld met het speciale telefoonnummer dat de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) had opengesteld voor reacties op de herstructureringsplannen van Van Aartsen. Volgens de NCB hebben de kabinetsplannen voor inkrimping van de varkensstapel met 25 procent tot veel verontruste reacties geleid van vooral jonge boeren.

Volgens NCB-coördinator G. Haenen waren de telefoongesprekken geen „reeks klaagzangen”. „Er bestaat in het algemeen wel de indruk dat een herstructurering in de varkenshouderij noodzakelijk is. Ook de sector zelf werkt aan zo’n plan. De opstelling van de minister heeft wel de knuppel in het hoenderhok gegooid”. Volgens Haenen dreigen vooral jonge ondernemers tussen dertig en veertig jaar in de knel te komen. „Het gaat hier om ernstige problemen die bedrijven krijgen die nog volop in ontwikkeling zijn en die financiële risico’s hebben genomen. Hun toekomst is afgestemd op een bepaalde bedrijfsvoering. De voorgestelde korting op de productierechten gooit dan enorm roet in het eten”.

Actiebereidheid

De NCB-woordvoerster meldt dat ze weinig heeft gemerkt van grote actiebereidheid onder de boeren. „Veeleer is er de sfeer dat er gedegen plannen moeten komen voor de eigen toekomst van het bedrijf en voor de sector als geheel. Dat laatste met een open gezicht naar de samenleving, waarbij de sector met één stem spreekt”.

De NCB verzamelt momenteel alle opvattingen en meningen die binnenkwamen bij het telefonisch meldpunt en tijdens verscheidene regionale bijeenkomsten. De boerenbond wil de visie van de achterban verwerken in de eigen voorstellen voor herstructurering van de varkenssector, die komend najaar worden gepresenteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Al 750.000 varkens preventief geruimd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken