Bekijk het origineel

Toetreding Myanmar probleem voor Asean

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Toetreding Myanmar probleem voor Asean

Lidmaatschap stuit op verzet EU en VS

2 minuten leestijd

KUALA LUMPUR (AP) - De toelating van Myanmar (Birma) als lid heeft de betrekkingen van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (Asean) met de Europese Unie en de Verenigde Staten onder grote druk gezet. Dat heeft de secretaris-generaal van de Asean, Ajit Singh gisteren toegegeven.

De Europese Unie heeft laten weten dat Myanmar geen onderdeel kan uitmaken van het economische-samenwerkingsakkoord dat met de Asean is gesloten, aldus Singh. Hij zei overleg met de EU te willen om uit te vinden „welk probleem zij hebben” met Myanmar.

De Asean heeft veel internationale kritiek gekregen op de toetreding van Myanmar, dat deze week samen met Laos lid van het handelsblok werd. In Myanmar heerst een militaire junta, die wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen. Singh zei dat er ook diplomatieke wrijvingen zijn met Washington. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, heeft gezegd dat het lidmaatschap van Myanmar zal leiden tot een „vertraging” van de economische groei in de lidstaten van de Asean.

In Kuala Lumpur vindt momenteel de jaarlijkse top van de ministers van buitenlandse zaken van de Asean plaats. Ministers van de EU, Albright en collega’s uit andere belangrijke industrielanden beginnen vandaag in de Maleisische hoofdstad aan meerdaags overleg met de Asean.

Veranderingen

Singh zei dat de Asean in Myanmar, maar ook in Laos, de nodige veranderingen verwacht. Zo zullen beide landen het aantal staatsbedrijven moeten beperken, terwijl de douane- en tarief-’ regels moeten worden afgestemd op de andere landen van de Asean, die in 2003 in Zuidoost-Azië een vrijhandelszone willen vormen. Over schendingen van de rechten in Myanmar zei Singh niets.

De directeur van de Aziatische afdeling van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Rory Mungoven, zei dat de Asean met de toelating van Myanmar voor een deel de verantwoordelijkheid heeft overgenomen voor de daden van het militaire regime. Mungoven denkt dat de Asean de junta ook onder druk zal zetteh om vluchtelingenstromen in te dammen en te stoppen met militaire acties tegen Karen-rebellen op Thais grondgebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Toetreding Myanmar probleem voor Asean

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken