Bekijk het origineel

Toestand langs Oder verder verslechterd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toestand langs Oder verder verslechterd

Nieuwe dijkdoorbraken en evacuaties

3 minuten leestijd

FRANKFURT A/D ODER (ANP) - In het hoogwatergebied in het oosten van Duitsland is de toestand langs de Oder gisteren opnieuw dramatisch verslechterd. Door nieuwe dijkbreuken en het nog stijgende waterpeil dreigt de watersnoodramp een ongekende omvang te krijgen.

Bij Aurith ten zuiden van Frankfurt an der Oder werden dijksegmenten over een lengte van 800 meter door de watermassa weggespoeld. In verband met het acute gevaar voor de bewoners in de onderlopende laagvlakte achter de dijk, gelastten de autoriteiten de evacuering van nog eens 2800 mensen in de dorpen Wiesenau en Ziltendorf. Vervracht wordt dat het water tot 9 meter zal stijgen. Reddingswerkers vechten nu voor het plaatsje Vogelsang, waar de toestand eveneens kritiek is.

Na een dramatische oproep over de radio, het luiden van kerkklokken en geloei van sirenes, organiseerde de brandweer het vertrek van de meeste bewoners. Veel mensen brachten zich met hun eigen auto in veiligheid en namen hun belangrijkste bezittingen mee op aanhangvragens. De kinderen en ouderen zijn de afgelopen dagen al naar familie gegaan. Maar veel man nen in het gebied weigeren te vertrekken en willen bij hun woning blijven. Om plunderingen te voorkomen worden legertroepen en politie ingezet. Er hebben zich nog geen onregelmatigheden voorgedaan, verklaarde een woordvoerder van de grenstroepen.

Klemmend beroep

In het gebied Oderbruch, ten noorden van Frankfurt an der Oder, begon gisteren de evacuatie van ruim 5000 inwoners omdat een dijk het dreigde te begeven. In zeventien dorpen en gehuchten in het vroegere moerasgebied moeten de bewoners onmiddellijk hun huizen verlaten. De dijk die het gebied tussen Hohenwutzen, Bad Freienwalde, Wriezen en de Oder moet beschermen is over een lengte van 45 meter ingezakt. Het water komt er nog niet door, maar experts zeggen dat de toestand er zeer ernstig is. Soldaten van de Bundeswehr proberen de dijk te stutten met zandzakken, die door helikopters worden aangevoerd.

De autoriteiten hadden de in totaal 20.000 inwoners van het gebied, dat 650 vierkante kilometer beslaat, al gewaarschuwd dat ze zich moesten opmaken voor evacuatie.

De Brandenburgse minister van binnenlandse zaken, Alwin Ziel, deed een klemmend beroep op de achterblijvers te vertrekken. Als ze blijven, dreigt er gevaar voor hun leven, zei hij in een radioboodschap.

In de crisisgebieden waren gisteren in totaal 12.000 hulpverleners in actie, van wie ruim 9000 soldaten. Het is de grootste hulpoperatie waar het Duitse leger ooit bij vras betrokken, verklaarde minister van defensie Rühe.

Er bestaat momenteel geen gevaar voor verspreiding van besmettelijke ziekten door het vrater, zeiden de autoriteiten.

Ramptoerisme

In Frankfurt an der Oder wordt een gezamenlijk centrum ingericht van verzekeringsmaatschappijen en overheidsorganen om de schade van door de overstromingen getroffen burgers op te nemen en te beslissen over schadevergoedingen. Volgens eerste ramingen van verzekeringsmaatschappijen bedraagt de schade meer dan een miljard.

Inmiddels zijn ook de perste uitvrassen van ramptoerisme gesignaleerd. In Berlijn circuleerden met de hand geschreven folders waarin voor 120 mark per persoon excursies ijjet Cadillac-limousines worden aangeboden.

Een Pools reisbureau biedt speciale vluchten aan over het rampgebied. „Bekijk de overstromingen zelf vanuit de lucht, en niet op tv!” zo prijst het niet naer genoemde reisbureau zijn diensten in het dagblad Gazeta Wyborcza aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Toestand langs Oder verder verslechterd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken