Bekijk het origineel

Zeldzame dieren door oorlog Congo bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zeldzame dieren door oorlog Congo bedreigd

WNF: Land heeft onmiddellijk hulp nodig

3 minuten leestijd

NAIROBI (AP) - De burgerooriog in Congo -voormaI Zaire- heeft zware schade toebracht aan enkele van de kwetsbaarste natuurgebieden van Afrika. Om de bedreigde diersoorten die daar leven te behouden heeft het land „onmiddellijk grootschalige hulp” van buiten nodig, heeft Claude Martin, algemeen directeur van het Wereldnatuurfonds, gisteren gezegd.

Door de oorlogen in Congo en het buurland Sudan worden veel nationale parken waar bedreigde diersoorten als gorilla’s, neushoorns en nijlpaarden leven, onveilig gemaakt door bendes ontheemden, die zich onder andere met stroperij in leven proberen te houden. De parkbeheerders kunnen daar weinig of niets tegen uitrichten, omdat zij door de oorlog het grootste deel van hun manschappen en materieel zijn kwijtgeraakt.

Tot de bedreigde gebieden behoren de nationale parken Garamba, Virunga en Kahuzi Biega en het faunareservaat Okapi, zei het Wereldnatuurfonds.

Recent onderzoek in het Garambapark, een gebied van 4900 vierkante kilometer in het noordoosten van Congo, leerde dat er van de noordelijke witte neushoorn, ‘s werelds meest bedreigde grote zoogdier, dat alleen hier voorkomt, nog maar 24 over zijn, vergeleken met 27 tot 31 in 1996. Van de gewone witte neushoorn zijn er nog ongeveer 7600 exemplaren in het wild over, bijna allemaal in Zuid-Afrika.

Strooptochten

Het onderzoek bracht verder aan het licht dat vermoedelijke Sudanese vluchtelingen zeker 49 kampen hebben opgezet langs de rivier de Garamba, van waaruit zij strooptochten ondernemen om aan voedsel en handelswaar -horens- te komen. In het park werden de restanten gevonden van een groot aantal kortgeleden gedode dieren - 29 olifanten, 24 buffels en zestien nijlpaarden. Wapens zijn vanwege de oorlog gemakkelijk te krijgen en behalve de naar schatting 80.000 Sudanese vluchtelingen proberen ook plaatselijke bewoners met stroperij wat bij te verdienen.

Het Garamba-park was aanvankelijk in handen van de süijdkrachten van oud-president Mobutu Sese Seko. Tij dens en na de gevechten die het half februari in handen van de rebellen brachten, werd bijna al het materiaal van de kampbeheerders, waaronder voertuigen, radio’s en brandstof, geroofd of vernietigd. Het personeel kan daardoor nog maar 15 procent van de vroegere activiteiten ontplooien.

In Afrika’s oudste nationale park, Virunga, in het grensgebied bij Rwanda en Uganda, is het minstens zo somber gesteld. Het park heeft honderdduizenden Rwandese vluchtelingen over zich heen gekregen en er zwerven nog altijd groepjes ontheemden rond. De wildstand is gedecimeerd en gaat gestaag verder achteruit. De plaatselijke nijlpaardpopulatie is bijna weggevaagd. Van de meer dan 30.000 exemplaren in 1986 waren er vorig jaar nog ongeveer 3000 over, zei het WNF.

Satellietfoto’s die tussen juli 1994 en september 1996 in opdracht van de EU en de UNHCR zijn gemaakt, laten zien dat de vluchtelingen meer dan 500 vierkante kilometer van het park hebben afgestroopt op zoek naar brandhout en wild. De afgelopen twee jaar zijn in Virunga 44 parkwachters en twaalf zeer bedreigde berggorilla’s gedood. Van de 620 berggorilla’s die er nu nog in de wereld over zijn leeft de helft in dit wildpark.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Zeldzame dieren door oorlog Congo bedreigd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken