Bekijk het origineel

Probleem ‘besmette’ mosselen is voorbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Probleem ‘besmette’ mosselen is voorbij

Consumptie met 30 procent afgenomen

3 minuten leestijd

YERSEKE - Het probleem met de ‘besmette’ mosselen in Yerseke is voorbij. Bij nieuwe controles is geen salmonella meer aangetroffen. De extra zuivering, die deze week uit voorzorg werd genomen, zal vermoedelijk vozende week al opgeheven worden. De mossdconsunqitie is door deze kwestie wel met zo’n 30 procent verminderd. Dat is gisteren desvraagd bekendgemaakt

Volgens directeur L. Lucas van het ’ mosselkantoor in Yerseke was van een besmetting eigenlijk geen sprake. „Dan hadden we de Yerseke Bank moeten sluiten. Nu waren extra voorzorgsmaatregelen voldoende”.

In de Yerseke Bank liggen de zogenoemde verwaterpercelen. Daar slaan handelaren hun aangekochte mosselen op om ze tot rust te brengen. Vervolgens worden ze na een aantal dagen weer opgevist en in de fabrieken gespoeld en ingepakt. Tijdens een steekproef in het ‘natte pakhuis’ werd op één perceel tot tweemaal toe de salmonellabacterie aangetroffen. Direct werd het hele gebied als ‘verdacht’ aangemerkt, hoewel de ziekteverwekker op geen enkele andere plek werd gevonden.

De hele Yerseke Bank werd desondanks tot B-gebied verklaard. De mos selen daaruit moeten tijdens de verwerking gespoeld worden met gedesinfecteerd water dat de bactierie doodt. Overigens kan het eten van besmette mosselen geen kwaad, zolang ze maar gekookt of gebakken worden bij een temparatuur van minimaal 100 graden Celsius.

Consumptie

Bij de vervolgbemonstering deze week zijn geen nieuwe ziektegevallen aangetroffen, volgens Lucas. „Tenminste, wij hebben daar geen melding van gehad. En dat zou in het andere geval zeker gebeurd zijn”. Hij sluit uit dat er besmette mosselen in de handel zijn gekomen.

Desondanks is door de berichtgeving over deze zaak de mosselconsumptie in Nederland met zeker 30 procent afge nomen. Hoe groot de schade voor de handelaren is, valt voorlopig niet te becijferen. „Dat blijkt pas aan het eind van het seizoen. Overigens kan ik me niet voorstellen dat iemand die vaak mosselen eet, hiervan schrikt. Koken of bakken doodt de salmonella, als die al aanwezig is. En daar blijkt dus in feite geen sprake van te zijn”.

Meeuwen

Het probleem is waarschijnlijk veroorzaakt door meeuwen die op een droogvallende plaat in de buurt fourageren. Door de stroming is er vermoedelijk vogelpoep op enkele mosselen terechtgekomen. Om een nieuw incident te vermijden zal er vanaf maandag een tweede valkenier worden ingehuurd, die de meeuwen bij de Yerseke Bank vandaan moet jagen. Lucas verwacht dat de beesten daardoor binnen een week zijn verdwenen en er ook niet meer zullen terugkeren.

Inmiddels is er een nieuwe verwaterplaats in de Oosterschelde bijgekomen, waar handelaren hun gekochte mosselen tijdelijk opslaan.

De extra maatregelen blijven officieel tot donderdag van kracht. Lucas hoopt echter dat de overheid toestemming geeft om ze eerder op te heffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Probleem ‘besmette’ mosselen is voorbij

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken