Bekijk het origineel

Henk zocht en vond een kamer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Henk zocht en vond een kamer

„Voor woonruimte buiten het centrum betaal je vaak minder”

2 minuten leestijd

UTRECHT - Op kamers. Een nieuwe studie betekent voor veel jongeren meer dan alleen verandering van opleidingsplek. Al ruim voor de vakantie zijn ze bezig met het zoeken van een geschikte kamer. En dat gaat niet altijd even gemakkelijk.

Toen Henk hoorde dat hij zijn huidige kamer per augustus zou moeten verlaten, ging hij direct aan de slag. Voor hem geen woningbond, advertenties in het universiteitsblad of op een prikbord.

De scheikundestudent probeerde het met een advertentie in kerkbladen en in de krant. Dat sloeg aan. Hij kreeg in totaal negen reacties.

„Op zo’n moment ga je selecteren, ledere aankomende student doet dat weer anders. Sommigen willen een kamer midden in de stad, anderen gaan graag in de kost. Ik vond het belangrijk dat de kamer een eigen keuken had. Die heb ik nu gevonden. Verder let je natuurüjk op de prijs. Wie doet dat nu niet?

Voor een kamer midden in het centrum betaal je vaak meer dan voor een kamer waarbij je iedere morgen even moet fietsen. Ik zit nu in Houten. De gemiddelde huurprijs van een kamer? Tja, die zal toch al snel bij de 500 gulden per maand liggen”.

Kamernood

Niet iedereen komt zo snel aan een kamer. De Stichting Sociale Huisvesting (SSH) in de domstad kent een wachttijd die varieert van veertien maanden tot twee jaar.

„De kamernood is groot”. Haar devies is dan ook: „Wanneer je maar. enigszins het vermoeden hebt dat je volgend jaar in Utrecht terechtkomt, schrijf je dan in”.

De SSH bezit vier wooncomplexen met kamers, of zoals zij het noemt: onzelfstandige eenheden. Voordeel van deze stichting is dat de huurprijs bij haar ver onder het gemiddelde licht. „Bij particuheren betaal je zo het dubbele”, vertelt de directiesecretaresse van de SSH, Janneke Veenstra.

Korte termijn

Jongeren die op korte termijn op zoek zijn, kunnen zich beter bij bijvoorbeeld de Stichting Jongeren Huisvesting laten inschrijven.

Deze niet-commerciële organisatie bemiddelt tussen aankomende huurders en verhuurders. Ze adviseert jongeren ook die voor het eerst op kamers gaan door middel van een boekje. Daarin staan belangrijke tips die ook na het vinden van een kamer van belang zijn., J t erop dat je pas huur betaalt wanneer je een contract hebt ondertekend”, is er een van.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Henk zocht en vond een kamer

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken