Bekijk het origineel

Gewoon weer de lucht in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gewoon weer de lucht in

3 minuten leestijd

APELDOORN - Zagen ze zaterdag een collega crashen, vandaag gingen ze ‘gewoon’ weer de hidit ia Het zogenaamde Strandspektakd in Den Hdder zou vanmiddag dooiaan. Op het pnramma stonden vliers die

„De omstandigheden in Den Helder zijn totaal anders dan in België”, aldus een woordvoerder vanmorgen. „De show vindt helemaal boven zee plaats”. De organisator van het Strandspektakel heeft geen afzeggingen gehad. Achttien vhegtuigen en helikopters zouden vanmiddag in actie komen.

Luchtshows zijn spectaculair. Niet voor niets komen er tienduizenden mensen op af. Voor de ogen van 50.000 mensen boorde het stuurloos geraakte stuntvliegtuigje van de Royal Jordanian Falcons zich in het publiek. De Jordaanse piloot Omar Hani Bilal (28) kreeg zijn kist niet meer uit de zevende looping. Onmiddellijk barstte (opnieuw) de discussie los over de zin en de veiligheid van dergelijke evenementen. Toch vond gisteren in het Belgische Hechtel al een nieuwe vUegshow plaats.

In Nederland vinden jaarlijks tientallen vliegshows plaats. De grotere in Lelystad, Scheveningen en op Texel. De eerste zaterdag van juli is gewoontegetrouw voor de Koninklijke Luchtmacht, die op een van haar vliegvelden een open dag houdt. Die show trekt minstens 100.000 bezoekers. De Luchtvaartinspectie van de Rijksluchtvaartdienst oordeelt over de biffgershows, het ministerie van defensie is verantwoordeUjk voor de militaire. Aangescherpte regels geven aan dat de afstand tot het publiek aanzienlijk moet zijn. De toeschouwers moeten aan één kant van het veld zitten en niet in het rond. Over het publiek vliegen is uit den boze. Ook mogen geen passagiers in de showvliegtuigen worden meegenomen.

Turbulentie

Eén dode en twee gewonden, de piloot en zijn’ passagiers, waren te betreuren op 29 augustus 1992 bij de vliegshow Lelystad, toen een sportvliegtuigje neerstortte. Het vloog te dicht achter een Fokker Friendship aan en kwam in diens turbulentie terecht. Eind juni 1991 kwam bij een vhegshow op Citfa gao de piloot van een tweemotorig vliegtuigje om het leven toen hij bij de viering van het tienjarig bestaan van het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht een demonstratie van het redden van drenkehngen wilde geven.

Het zwaarste ongeval ooit tijdens een vliegshow gebeurde op 8 augustus 1988 op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Rijnland-Palts, waar twee Italiaanse stuntvliegers in de lucht op elkaar botsen. Een brandend toestel viel bij het publiek neer. Vluchtende mensen werden door de vuurzee ingehaald. Naast de drie piloten kwamen 67 bezoekers van het luchtvaartevenement om.

De jongste zware crash met een toestel tijdens een vliegshow gebeurde op 17 november vorig jaar, toen boven het strand van het Braziliaanse Santos de rechtervleugel van een straaljager afbrak. Een 16-jarige toeschouwer raakte daardoor dodelijk getroffen. Het jaar daarvoor, op 17 september 1995, kwamen in Mexico vier toestellen van de Mexicaanse luchtmacht met elkaar in botsing. Een vliegtuig verloor hoogte en botste tegen een straaljager met twee inzittenden. Twee andere raakten bij de botsing betrokken en alle vier de toestellen sloegen tegen de grond.

Schietstoel

In juni 1989 stortte een Sowjet-Russische MIG-29 tijdens een demonstratie boven Le Bourget neer. Hij kwam met zijn schietstoel enkele honderden meters van het publiek neer. Tijdens een luchtvaartshow vlak bij New Delhi op 8 oktober 1989 stortte een Mirage 2000 van de Indische luchtmacht neer. De piloot verloor het leven. Zeker zeven toeschouwers raakten gewond. Zo’n 4000 toeschouwers die op een tribune zaten op 100 meter van het ongeluk, vluchtten in paniek weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Gewoon weer de lucht in

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken