Bekijk het origineel

Schmelzer neemt het op voor oudgedienden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schmelzer neemt het op voor oudgedienden

CDA’er hoont dualisme Bolkestein

3 minuten leestijd

DEN HAAG - CDA-partijvoorzitter Helgers doet er goed aan niet aUe ervaring uit de CDA-fractie in de Tweede Kamer te venvyderen. De partijvoorzitter moet bij zijn drift om de fractie te vernieuwen terdege rekening houden met de moiing van fractievoorzitter De Hoop Sdieffer.

Dat zei de bejaarde CDA-coryfee Schmelzer gisteren in een vraaggesprek met het Radiol-Joumaal. Schmelzer meent dat Helgers bij de samenstelling van de CDA-kandidatenlijst voor de kamerverkiezingen van 6 mei 1998 een evenwicht moet zoeken tussen behoud van ervaring in en eventuele verjonging en vernieuwing van de fractie.

Helgers moet bij het zoeken en vinden van dat evenwicht, in de ogen van Schmelzer goed rekening houden met de visie van De Hoop Scheffer. „De vind het belangrijk dat aan de wensen die de fractievoorzitter heeft, veel gewicht wordt toegekend. Zijn wensen moeten zwaar wegen”.

Schmelzer reageert met deze uitspraken op eerder gedane uitlatingen van de CDA-partijvoorzitter dat oudgedienden niet meer voor een plaats op de kandidatenlijst in aanmerking komen. Helgers noemde toen met name de kamerleden Lansink en Van der Linden, die in 1977 in de Tweede Kamer aantraden. Ook de sinds 1979 in de Kamer zittende Mateman en de oud-partijvoorzitter, ex-minister en huidige kamervoorzitter Bukman hebben te horen gekregen dat zij wat Helgers betreft het veld moeten ruimen.

Voorkeursactie

Het is nog niet duidelijk of Helgers deze oudgedienden helemaal van de kandidatenlijst wil verwijderen of dat hij ze op een onverkiesbare plaats wil zetten. In het laatste geval kunnen deze geroutineerde CDA’ers via een voorkeursactie alsnog worden gekozen. Doordat het parlement voor het zomerreces heeft ingestemd met een verlaging van de voorkeursdrempel van de helft tot een kwart van de kiesdrempel (ongeveer vijftienduizend stemmen), moeten succesvolle voorkeursacties voor deze CDA’ers, die door hun werk een zekere naamsbekendheid hebben gekregen, niet worden uitgesloten. De Hoop Scheffer heeft zich in het openbaar nog niet over het plan van Helgers uitgelaten.

Schmelzer hoonde in hetzelfde vraaggesprek het zo vaak met de mond beleden duahsme van VVDfractievoorzitter Bolkestein. De VVD’er wordt niet moe te verkondigen dat zijn fractie een eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van het kabinet heeft, ook ten opzichte van de geestverwante bewindsheden. Maar volgens Schmelzer blijft het bij Bolkestein bij mooie woorden. „Hij bepleit dat wel, maar binnen de Kamer verbindt hij er geen consequenties aan. Het is niet zo dat hij met zijn fractie het kabinet in een onmogelijke positie brengt”, aldus de CDA’er.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Schmelzer neemt het op voor oudgedienden

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken