Bekijk het origineel

Brandweer te Iaat bij brand Scherpenisse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brandweer te Iaat bij brand Scherpenisse

Alarmnummer 1-1-2 werkt weer niet goed

4 minuten leestijd

SCHERPENISSE - Bü een feUe uitslaande brand in een woonhuis aan de Laban Deuiioostraat in Scherpenisse zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag adit mensen ernstig gewond geraakt Voor het leven van de 64-jarige hoofdbewoner J. Vroop wordt gevreesd. Hij is voor meer dan 50 procent verbrand en is opgenomen in het Brandwondencentrum in Rotterdam. Opnieuw bleek een melding via het alarmnummer 1-1-2 niet goed te werken.

Door het optreden van een alerte buurtbewoner zijn twee mensen, de 63jarige bewoonster A. Vroegop en haar schoondochter, van de vuurdood gered. Met een ladder heeft hij de beide vrouwen uit een raam op de bovenverdieping weten te halen terwijl het huis al in lichterlaaie stond.

Op het moment van de brand bevonden zich acht personen en twee honden in het pand: de 64-jarige hoofdbewoner en zijn 63-jarige vrouw hadden hun zoon en schoondochter met hun drie zoontjes van 9, 12, 13 en een vriendinnetje van 12 jaar op bezoek.

De 63-jarige vrouw hoorde om ongeveer kwart voor twaalf een vreemd geluid en ging poolshoogte nemen. Ze ontdekte dat de bijkeuken (serre) in brand stond. Ze sloeg daarop onmiddellijk alarm. Ook de buurtbewoners hadden de brand opgemerkt en belden de alarmcentrale. Buurtbewoners beweren dat ze vanaf tien voor twaalf geprobeerd hebben met 1-1-2 te bellen. Pas na diverse keren lukte dat.

Volgens buurtman K. van den Werff, die de twee vrouwen uit het pand heeft gehaald, ging de telefoon zeker twintig keer over voordat deze werd opgenomen. Ook zijn vrouw, die later nog een paar keer geprobeerd heeft de alarmcentrale te waarschuwen, spreekt van een schandaal dat het zo lang heeft moeten duren voordat er eindelijk contact was.

Opvang

Ondertussen waren andere buurtbewoners bezig met de opvang van de slachtoffers, die her en der verspreid op straat lagen. De 64-jarige hoofdbewoner, die in eerste instantie ook uit de brandende woning was gehaald, ging nog terug om de twee honden te redden. Daarbij werd de man door het vuur bedolven. Hij kwam brandend de woning uitrennen.

Dat het een en ander niet goed gegaan is bij de alarmering was op de scanner duidelijk te horen. De politie, die als eerste ter plaatse was, riep in paniek om ambulances en om de brandweer. Het brandweerkorps van Sint Maartensdijk, dat slechts twee kilometer van de plaats gestationeerd is, arriveerde pas ruim 20 minuten na de eerste melding. De ambulances en politie waren er toen al, wat volgens brandweerman De Feijter „wel vreemd” was.

Onmogelijk

Volgens de politie in Tilburg, waar de 1-1-2-alarmering binnenkomt, is het onmogelijk dat de telefoon twintig keer is overgegaan. „Alle 1-1-2-toestellen hier gaan nooit langer dan twee keer over. Alle meldingen uit Scherpenisse zijn onmiddellijk doorgesluisd. De eerste naar Middelburg, de tweede naar Roosendaal. Daar is geen minuut mee verloren gegaan. Mogelijk was er een storing bij de PTT”. Bij Telecom was vanmorgen niemand voor commentaar bereikbaar. Volgens officier P. Bezems van de regionale brandweer kwam de eerste melding in Roosendaal om één minuut over twaalf binnen. Daarna is het korps van Sint Maartensdijk gealarmeerd. Dit lukte echter pas in tweede instantie. Volgens Bezems staat hij voor een raadsel. „We hebben de banden teruggeluisterd, maar kunnen geen oorzaak vinden. We houden het voorlopig op een atmosferische storing. Door de storing zijn wel acht kostbare minuten verloren gegaan”.

De alarmering via 1-1-2 faalde vorige week ook al. Een vrouw uit Yerseke probeerde toen via een mobiele telefoon contact te krijgen met 1-1-2 omdat haar man onwel geworden was. Ook nadat de man ondertussen overleden was slaagden andere pleziervaarders er evenmin in per zaktelefoon via 1-1-2 hulp in te roepen. Bij een brand in Vlissingen, twee weken geleden, arriveerde de brandweer eveneens veel te laat nadat de melding via 1-1-2 was doorgegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Brandweer te Iaat bij brand Scherpenisse

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken