Bekijk het origineel

Vijftig dorpelingen in Algerije vermoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vijftig dorpelingen in Algerije vermoord

Moslimextremisten slaan opnieuw toe

2 minuten leestijd

ALGIERS (AP) - In drie dorpen buiten de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn sinds woensdag in totaal vijftig mensen vermoord. Aangenomen wordt dat de moorden werden gepleegd door moslimextremisten, die sinds 1992 een gewapende opstand voeren.

In de nacht van woensdag op donderdag vielen gewapende mannen in pantserwagens twee dorpen 40 kilometer ten westen van Algiers binnen en sneden de kelen door van dertig inwoners. Later doodden zij nog vier boeren en drie .schaapherders. Een van de dorpelingen overleefde de aanvallen en zei dat 25 familieleden van hem waren gedood, onder wie twaalf kinderen. Zaterdag werden in Sidi Salem, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, dertien mensen door een groep gewapende mannen vermoord en twintig mensen verwond, van wie zeven levensgevaarlijk. Een 70-jarige man werd door de aanvallers gegijzeld. De leider van de groep zei tegen dorpelingen dat de man zou worden vrijgelaten nadat losgeld was betaald.

De Algerijnse krant El Watan meldde zaterdag dat regeringsfunctionarissen de dood van de leider van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), de 26-jarige Antar Zouabri, hadden bevestigd. Zouabri zou donderdag bij Tipaza, zo’n 100 kilometer ten oosten van Algiers, zijn gedood door ordetroepen. De dood van Zouabri was gemeld door andere opstandelingen en de Franse pers, maar tot zaterdag niet officeel bevestigd.

GIA-woordvoerders ontkenden vrijdagavond voor de Marokkaanse radio dat Zouabri dood was. De dood van Zouabri zou een belangrijke overwinning voor de regering zijn in haar strijd mbt de extremisten. De GIA is de gewelddadigste van de fundamentalistische moslimgroepen die de regering ten val proberen te brengen.

Doodstraf

Een Algerijnse rechtbank heeft 22 mensen bij verstek ter dood veroordeeld wegens het verduisteren van overheidsgelden. Het zijn tot dusver de zwaarste straffen in dit soort zaken sinds de regering begin 1996 een campagne aankondigde tegen corruptie en fraude in staatsinstellingen en bedrijven.

Het Algerijnse perbureau APS meldde gisteren dat er voor de rechtbank in Djelfa, 230 kilometer ten zuiden van Algiers, nog 46 mensen terechtstaan wegens corruptie en fraude. De berichtgeving geeft er geen uitsluitsel over waar de veroordeelden en verdachten zich ophouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vijftig dorpelingen in Algerije vermoord

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken