Bekijk het origineel

Bouw in O-Jeruzalem voorlopig uitgesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bouw in O-Jeruzalem voorlopig uitgesteld

Projectontwikkelaar houdt vast aan recht

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AFP) - De initiatiefnemer van een omstreden bouwproject in Oost-Jeruzalem heeft zaterdag gezegd het begin van de werkzaamheden voorlopig uit te stellen. Dat heeft de Israëlische radio gemeld.

De zakenman, Irving Moskowitz, heeft de Israëlische regering ervan op de hoogte gesteld dat hij er „voorlopig” van afziet met de bouw te beginnen. De Israëlische premier Netanjahoe gaf eerder te kennen fel tegen de start van het project te zijn.

Ondanks deze verklaring en Palestijnse protesten heeft de Amerikaansjoodse projectontwikkelaar gisteren gezegd dat hij wel vasthoudt aan zijn recht om de omstreden joodse wijk te bouwen in een Arabisch deel van Oost-Jeruzalem.

Onzekerheid over het project heeft de spanningen in Jeruzalem doen oplopen. Palestijnse functionarissen en de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet waarschuwden voor massaal geweld als de bouw wordt doorgezet.

De hoogste Palestijnse vertegenwoordiger in Jeruzalem, Faisal Husseini, zei dat de Palestijnen zichzelf desnoods aan de bulldozers zullen ketenen om te voorkomen dat die worden gebruikt. Husseini benoemde vier commissies die zich moeten buigen over het besluit van het gemeentebestuur van Jeruzalem om Moskowitz toestemming te geven voor de bouw van zeventig woningen voor joden in Ras el-Amud. Hij zei weinig vertrouwen te hebben in de verzekering van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe dat hij de bouw zal tegenhouden.

Moskowitz noemde gisteren in een interview met de Israëlische radio de discussie over de vraag of hij al dan niet het recht heeft te bouwen, „belachelijk”. Hij zei dat hij op volstrekt legale wijze aan de vergunning is gekomen. De 69-jarige Moskowitz verdiende een fortuin met de organisatie van bingospelen en staat bekend als een sponsor van joodse nederzettingen.

Netanjahoe zei gisteren tijdens kabinetsberaad dat hij „op dit moment” tegen het project is, zei kabinetssecretaris David Bar-Illan. Hij wees er op dat Netanjahoe als premier gemachtigd is ieder besluit in het belang van de nationale veiligheid nietig te verklaren.

Het besluit van het Jeruzalemse gemeentebestuur had geleid tot een storm van protesten van Palestijnse leiders en anderen, onder wie de Jordaanse koning Hoessein. Netanjahoe gaf te kennen dat hij door het besluit was verrast en dat hij stappen zou nemen om de uitvoering op te schorten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bouw in O-Jeruzalem voorlopig uitgesteld

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken