Bekijk het origineel

„Vaticaan gebruikte goud voor vlucht van nazi’s”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Vaticaan gebruikte goud voor vlucht van nazi’s”

Beschuldiging Wiesenthal Centrum:

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - Het Vaticaan heeft goud van de nazi’s gebruikt om ooriogsmisdadigers te helpen vluchten naar Zuid-Amerika en het IVDdden-Oosten. Deze beschuldiging heeft het SinuHi VSesenfhal Centrum in Parijs tegenover de Sunday Telraph geuit

Het Vaticaan zou daarvoor geld hebben gebruikt dat de nazi’s hadden geroofd en bij de RK-Kerk in bewaring hadden gegeven. Uit een Amerikaans regeringsdocument uit 1947, dat vorige week is ontdekt, blijkt dat Rome voor 200 miljoen Zwitserse franck aan nazigoud bewaarde. Het gaat om goud dat de fascistische Ustasja’s in Kroatië van joden en Serviërs hadden geroofd.

Deze “goudlijn” van het Vaticaan werd ook gebruikt voor de zogeheten “rattenlijn”, waarmee gezochte nazi’s Europa uit werden gesmokkeld. Dit valt uit het Amerikaanse document op te maken, aldus directeur Shimon Samuels van het Wiesenthal Centrum.

De ambtenaar die het stuk destijds opstelde, vermoedde dat het meeste goud in het Vaticaan was gebleven, waardoor het voor de rattenlijn kon worden gebruikt. De informatie kwam van contactpersonen van de inlichtingendienst OSS, de voorloper van de CIA.

Eichmann

„We weten dat een aantal kloosters nazi’s heeft geholpen naar Zuid-Amerika te vluchten”, aldus Samuels. Via een groot aantal comités die als mantelorganisaties dienden, verleende het Vaticaan identiteitspapieren aan oorlogsmisdadigers. Daarmee konden zij een paspoort van het Rode Kruis krijgen, waarmee ze Europa verlieten.

Onder hen was Adolf Eichmann. In 1960 ontvoerden de Israëliërs hem uit Argentinië. Een rechtbank in Israël veroordeelde hem ter dood. Ook de SS’er Priebke, die vorige week in Rome is veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, en Ustasja-leider Pavelic kregen een Rode-Kruispas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Vaticaan gebruikte goud voor vlucht van nazi’s”

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken