Bekijk het origineel

Groei economie Nederland boven EU-gemiddelde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Groei economie Nederland boven EU-gemiddelde

NEI verwacht piek in 1999

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) Het Nedeiiandse bruto nationaal product (bnp) groeit tussen 1995 en 2002 jamjks met 2,6 procent Dat is 0,3 procent meer dan de gemiddelde economische groei in Europese Unie (EU).

Nederland behoort daarmee samen met Spanje (plus 2,8 procent), Denemarken en Finland (allebei plus 2,7 procent) tot de grote groeiers in de EU. Het Nederlands Economisch Instituut (NEI) verwacht dat op grond van onderzoek dat het samen met zijn Europese partners heeft uitgevoerd.

Hogere dollar

De verwachte groei van 2,6 procent in de periode 1995-2002 wijst op een verbetering van de Nederlandse economie ten opzichte van de jaren 19911995 (gemiddelde groei van het bnp met 2,1 procent per jaar). Sterk punt van de Nederlandse economie is onder meer de iets bovengemiddelde groei van de investeringen. Het gaat om 3,8 procent jaarlijks, tegenover het EU-gemiddelde van 3,7 procent.

Ook de naar verhouding lage inflatie speelt Nederland in de kaart. Het tempo van de inflatie komt op 1,8 procent uit. Het EU-gemiddelde in de EU is 2,5 procent. De gemiddelde groei van de export (5,4 procent) over de periode 1995-2002 wordt licht overtroffen door de groei van de import (5,5 procent).

De economische groei in de EU in de periode 1995-2002 is met 2,3 procent hoger dan die tussen 1991 en 1995 (1,4 procent jaarlijks), maar lager dan die tussen 1988 en 1991 (2,8 procent jaarlijks). Het NEI verwacht een piek in de economische groei van de EU in 1999. Het gaat om een stijging van ruim 3 procent.

De goede gang van zaken in de VS, Zuidoost-Azië, de Latijns-Amerikaanse, landen en de overgangseconomieën in’ Oost- en Centraal-Europa dragen volgens het NEI bij aan de groei van de economie in EU. Die profiteert ook van de hogere koers van de dollar. Een gunstige invloed op het investeringsklimaat hebben ook de goede vooruitzichten voor de consumptie, de lage nominale renteniveaus en het beter benutten van de productiecapaciteit.

Verzekeringen

Het verzekeringswezen is een van de sterkst groeiende sectoren in de Europese Unie. Zo verwachten het NEI en de andere instituten voor de levensverzekeringen een groei van 14,2 procent. Luchttransport behoort ook tot de kopgroep, met een plus van 7 procent per jaar. Andere sectoren die het voor de wind gaat zijn computerhardware (6,2 procent), computersoftware (7 procent) en telecommunicatie (7,8 procent). Met de branches kleding, textiel, steenkool en petroleumproducten gaat het minder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Groei economie Nederland boven EU-gemiddelde

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken