Bekijk het origineel

Vliegshow Oostende eindigt in drama

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vliegshow Oostende eindigt in drama

Toestel stort in publiek: negen doden

3 minuten leestijd

BRIJSSEL - Negen mensen zijn zaterdag omgekomen bij een ramp tijdens een vliegsïiow bij Oostende. Twee zwaargewonden verlieren nog in levensgevaar. Koning Albert, koningin Paola en premier Dehaene onderbraken hun vakantie om de doden de laatste eer te bewijzen en de overlevenden en nabestaanden te troosten.

In een hangar op het vliegveld van Oostende is men intussen begonnen met het onderzoek van de wrakstukken van het Jordaanse toestel dat zaterdag neerstortte. Die wrakstukken kwamen terecht in een Rode-Kruis tent. De piloot van het toestel en zeven omstanders kvramen daarbij om het leven. Gisteren overleed ook nóg een jonge Rode-Kruishelper. Vanmorgen begon politiek beraad over de verantwoordelijkheid voor de ramp.

Commandant Van Bouwel van de luchthaven zegt al langer zijn twijfels te hebben over de geschiktheid van het vliegveld van Oostende voor dergelijke manifestaties. Hij beklaagt zich over het feit dat er niet voldoende naar zijn waarschuwingen is geluisterd.

Organisator Guy Debarbieux ontkent dit en meent dat de Jordaanse piloot zich niet aan de veiligheidsvoorschriften heeft gehouden. „Hij zat veel te dicht bij het publiek”, aldus Debardieux. De stoffelijke resten van de piloot zijn onderzocht, om na te gaan of hij mischien tijdens de vlucht onwel is geworden.

Bovendien zal wordeif nagegaan of de piloot misschien onder invloed was van drank of drugs. Rond vliegshows worden allerlei soorten festiviteiten georganiseerd waar vaak rijkelijk drank wordt geschonken. Volgens de organisatoren worden die bijeenkomsten nooit door piloten bezocht, maar verschillende kranten meldden dat dat soms wel degelijk het geval is.

Minister van binnenlandse zaken Vande Lanotte en staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Moreels, die beiden uit Oostende komen, hadden er bij hun collega van defensie Poncelet op aangedrongen de luchtmacht aan de vliegshow te laten deelnemen. De luchtmacht aarzelde aanvankelijk en zonder luchtmacht zouden andere deelnemers mogelijk ook niet komen opdagen. De organisatoren namen contact op met Vande Lanotte en Moreels, die op hun beurt bij Poncelet aandrongen op deelname. Moreels betreurt dat nu en zegt „nooit meer zulke interventies te zullen ondernemen”.

Minister Vande Lanotte erkent dat de directeur van de luchthaven bezwaar had tegen de vliegshow. „Echter, niet om veiligheidsredenen maar om commerciële redenen; hij wilde zijn commerciële vluchten namelijk niet laten uitwijken naar andere luchthavens”, aldus Vande Lanotte.

Koninklijk paar

Woordvoerder Coghe van het actiecomité tegen vliegshows in Oostende wijst er nog op dat er vrijdag bij de aankomst van sommige teams al boven enkele woonwijken van Oostende werd gestunt. „Ik heb de rijkswacht moeten inschakelen om daar een eind aan te maken”, aldus Coghe. Na de ramp in Oostende werd er van verschillende kanten op aangedrongen de vliegshow gisteren in Hechtel af te gelasten. Dat is echter niet gebeurd, omdat de show volgens de organisatoren „voldeed aan de strengste veiligheidseisen”.

Het koninklijk paar, premier Dehaene en een aantal bewindslieden onderbraken hun vakantie om de nabestaanden hun medeleven te betuigen en om de gewonden te troosten. Deze snelle reactie is ongetwijfeld een gevolg van ernstige kritiek vorig jaar op het feit dat het hele land toen in rep en roer was door de affaire-Dutroux zonder dat het koninklijk paar of de premier er toen over dacht zijn vakantie te onderbreken.

Zie ook peg. 3: ”Gewoon weer de lucht in”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vliegshow Oostende eindigt in drama

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken