Bekijk het origineel

Brussel wdl scherp ere controles op vlees

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brussel wdl scherp ere controles op vlees

Maatregel tegen van bse verdacht product

2 minuten leestijd

BRIJSSEL - De Europese Commissie werkt aan voorstellen voor controles op het transport van vkesafVal en van heeor dermeel binnen de Europese Unie (EU).

Het gaat om weefsel dat ervan verdacht wordt de gekke-koeienziekte (bse) te kunnen overdragen en dat naar andere EU-lidstaten wordt vervoerd om daar te worden vernietigd of te worden gebruikt voor andere doeleinden. Ook beendermeel wordt ervan verdacht bse te (kunnen) verspreiden.

De Commissie wil er zeker van zijn dat het betrokken materiaal niet in dvoedselketen terechtkomt. Verder wil zij het toezicht op de productie van beendermeel ook verscherpen. Inspecteurs van de Europese Commissie hebben in bijna alle hdstaten overtredingen vastgesteld van de voorschriften die moeten voorkomen dat verdachte weefsels in de menselijke of in de veterinaire voedselketen terechtkomen.

De plannen van de Commissie moe ten nog goedgekeurd worden door het Permanente Veterinair Comité (PVC) van de EU. Zou dat de plannen afkeuren, dan kan de Commissie de kwestie voorleggen aan de EU-ministeiraad.

Harder optreden

Na Egypte en Saoedi-Arabië heeft nu ook de Duitse deelstaat Rijnland-Westfalen de import van een partij vlees uit België geweigerd in verband met de onlangs ontdekte vleesfi’aude waarbij Brits rundvlees illegaal via België en Nederland naar Europese bestemmingen en bestemmingen buiten Europa werd doorverkocht.

De Belgische regering heeft tijdens de laatste kabinetsvergadering voor de vakantie plannen van minister van volksgezondheid Marcel CoUa goedgekeurd voor een harder optreden tegen vleesfraudeurs. Er komt onder andere een zwarte lijst van bedrijven die voorschriften aan hun laars lappen. Bovendien wil CoUa de controles in zowel de slachthuizen als bij transporten drastisch opvoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Brussel wdl scherp ere controles op vlees

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken