Bekijk het origineel

Onmisbare restanten uit vorige eeuw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onmisbare restanten uit vorige eeuw

Tanks op New Yorkse gebouwen nuttig voor aanvoer bluswater

3 minuten leestijd

NEW YORK - Terwijl New York zich opmaalct voor de eenentwintigste eeuw, wordt het leven in de stad voor een groot deel nc beheerst door technieken uit de vorige eeuw. Alleen al het metronet stamt voor een groot deel uit de jaren nndg van de negentiende eeuw. Velen hebben nog nauwelijks oog voor een ander overblijfsel uit de vorige eeuw: de watertanks op de daken.

De meeste van de tanks, die op elk gebouw van zes verdiepingen of meer te zien zijn, zijn aangebracht door twee bedrijven, van de families Rosenwach en Isseks, die drie generaties geleden als immigranten uit Oost-Europa aan hun lucratieve werk begonnen.

De tanks, die moeten voldoen aan strikte voorschriften wat brandveiligheid betreft, bevatten niet alleen het drink- en spoelwater dat in de gebou wen wordt gebruikt, maar ook het bluswater, dat in de eerste minuten van een brand, voordat de brandweerslangen op de brandkraan zijn aangesloten, van cruciaal belang is. De tanks vormen een betrouwbare watervoorziening. Het water uit de tanks blijft als gevolg van de zwaartekracht stromen, terwijl pompen die het water naar hoger gelegen verdiepingen zouden moeten pompen, bij een brand of storingen buiten werking kunnen raken. „Het zijn vergeten dingen daarboven, maar ze zijn zeker van levensbelang”, zegt Peter Ganci, hoofd operaties van de NewYorkse brandweer. De tanks worden automatisch met pompen bijgevuld als het waterpeil beneden een bepaald niveau is gedaald.

Broodwinning

De Rosenwachs en de Isseks hebben van generatie op generatie een broodwinning aan hun houten tanks. Rosenwach Tank wordt nu geleid door de 75jarige Wallace Rosenwach en diens 44jarige zoon Andrew. Het in 1896 door Wallaces grootvader Harris begonnen bedrijf is uitgegroeid tot een onderne ming met een omzet van tussen de 5 en 10 miljoen dollar per jaar. De Isseks maken eenzelfde omzet.

„Het is onmogelijk een tekening of schilderij van New York te maken zonder dat een van onze tanks erop komt”, zegt Wallace. „Waarschijnlijk ben ik elk gebouw in New York op een of ander moment binnengelopen. Dus ik voel me deel uitmaken van de stad en geniet daarvan”.

De taps toelopende tanks zijn voorzien van de merktekens van de verschillende bedrijven: een driedimensio nale R op een tank van de Rosenwachs en een I op een tank van de Isseks. Ze worden bijna uitsluitend van hout gemaakt, omdat dat materiaal de beste isolatie biedt tegen de eijtreem wisselende temperaturen in New York, van bloedheet in de zomer tot Siberisch koud in de winter. „7,5 centimeter hout heeft dezelfde isolerende waarde als 75 centimeter beton”, zegt Wallace, die een ingenieursopleiding heeft. „En de tanks hoeven maar eens per jaar te worden schoongemaakt”. De waterhouders variëren in grootte van 13.300 tot 190.000 liter. Zo’n grote heeft Rosenwach onlangs aangebracht op Trump Tower. Een gemiddelde tank van 40.000 liter kost zo’n 25.000 dollar.

Waterton

De tanks zijn gebouwd volgens het waterton-principe. Duigen worden bij elkaar gehouden door een ring van gegalvaniseerd ijzer. Het water zorgt ervoor dat de stukken hout uitzetten en tegen elkaar aandrukken. Hierdoor wordt de ton waterdicht. Bij veel modernere gebouwen zijn de tanks door metselwerk aan het gezicht onttrokken.

Maar nog steeds zijn ze voor een oplettende wandelaar alom aanwezig. Mogelijk krijgen ze nog een prominenter bestaan nu het door Isseks opgerichte bedrijf met de naam “Tanks for the Memories” sinds het voorjaar reclame aanbrengt op de waterhouders, onder andere voor een musical op Broadway.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Onmisbare restanten uit vorige eeuw

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken