Bekijk het origineel

Doorweekte dijken langs Oder op instorten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Doorweekte dijken langs Oder op instorten

Waterstand naar recordhoogte

3 minuten leestijd

FRANKFURT A/D ODER/SLUBICE (DPA/AFP/ANP) De dijken langs de rivier de Oder ajn door wekenlang noodweer en

De watermassa, die zich van MiddenEuropa een weg baant naar de Oostzee, bedreigt nu plaatsen in het stroomgebied van de Oder op 100-150 km van de monding. In het Poolse dorp Slubice moesten gisteren de 16.000 inwoners hun woning verlaten. Op de Duitse oever tegenover Slubice overwegen de autoriteiten in Frankfurt aan de Oder de evacuatie van een deel van de inwoners. Er is gisteren een recordwaterstand gemeten van 6,57 meter. Op sommige plaatsen is dat slechts drie centimeter onder de dijkhoogce.

Slubice en Frankfurt lopen extra gevaar omdat in de nacht van zaterdag op zondag een dijk doorbrak die de Oder scheidde van een meertje bij Brieskow, ten zuiden van de Duitse stad. Dat meer had eerder veel water opgevangen uit de overvolle rivier. Het water baande zich echter een weg terug naar de rivier en verhoogde daar gisteren de waterstand aanzienlijk. Ruim driehonderd mensen moesten wordejo geëvacueerd uit de omgeving van Brieskow.

De Poolse autoriteiten hebben gisteren de ontruiming gelast van Slubice, een Pools grensdorp dat tegenover het Duitse Frankfurt aan de rivier de Oder ligt. De 17.000 inwoners van het dorp lopen te veel gevaar, zo menen de autoriteiten. .

Vlak boven Frankfurt aan de Oder ligt een in de 18e eeuw drooggelegd gebied, de Oderbruch, dat binnenkort de vloedstroom over zich heen krijgt.

Inmiddels zijn er 2400 mensen geëvacueerd. De autoriteiten zijn pessimistisch over het drooghouden van de Oderbruch. Gisteren is hard gewerkt aan het herstel van reeds ingezÉdcte dijken. Naar schatting 14.000 mensen zijn ingezet bij de bestrijding van de watersnood.

De Duitse luchtmacht en marine houden in overleg met de Poolse autoriteiten de rivier constant in het oog. Een met speciale apparatuur uitgerust marinevliegtuig moest gisteren de doorweektheid en daarmee de zwakte van de dijken in kaart brengen.

Vannacht hebben hulpverleners geprobeerd de dijken met zandzakken te stabiliseren. Maar de reddingsactie lijkt tevergeefs. Omdat het waterpeil in de Oder blijft stijgen, neemt de druk op de toch al sterk aangetaste dijken toe.

De Oder, die de natuurlijke grens vormt tussen Duitsland en Polen, begon drie weken geleden na buitensporig hevige regenval in Tsjechië en Polen buiten de oevers te treden. Met andere rivieren ging het net zo. Br volgden de ergste overstromingen in Midden-Europa in deze eeuw. In Polen en Tsjechië kwamen ongeveer honderd mensen om het leven. Alleen al in Polen kwam 621.000 hectare grond onder water te staan, inclusief 371 steden en dotpen; met gisteren mee raakten er zeker 50.000 mensen dakloos.

Duitse verzekeringsmaatschappijen schatten de schade op ruim een miljard mark. Functionarissen waarschuwden voor nog hogere kosten, door de milieuvervuiling die de overstromingen veroorzaken.

Op verschillende plaatsen in Nederland beginnen actiecomités inzamelingsacties voor mensen in gebieden die zijn getroffen door de watersnoodramp in Midden-Europa. In Polen, Tsjechië en Duitsland zijn talrijke dorpen ontruimd. Het aantal personen dat sinds 7 juli zijn huis moest verlaten, is ruim 150.000. Van de ruim 1300 getroffen plaatsen staan er nog steeds 371 onder water, 33 zijn geheel ondergedompeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Doorweekte dijken langs Oder op instorten

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken