Bekijk het origineel

Slapen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Slapen

2 minuten leestijd

„Als nu de bruidegom vertoefde, werden zij allen sluimerig, en vielen in slaap”.

Matth. 25:5.

De uiterlijke toestand van iemand die slaapt, is dat hij niet kan horen of zien. En dat tenwijl hij toch oren en ogen heeft, ja soms staan de oren en ogen open. Zo is het ook met de geestelijke slaap, v/anneer wij het Woord Gods horen alsof wij het niet horen, of de werken Gods zien alsof wij die niet zien. Dit laatste is een zeer kwaad teken. Door dit teken worden velen ervan overtuigd dat ze niet wakker zijn. Zij horen het Woord Gods aan met zulke slaperige oren en harten, dat ze daar in het minst niet door worden bewogen. Zij zien ook de werken Gods aan als werken der natuur, en zien de werken van Gods genade niet.

Hieruit kan men besluiten dat ze óf dood zijn óf ten minste in een zeer diepe slaap. Als deze mensen niet bijtijds wakker worden, kan men bevreesd zijn voor het verschrikkelijke oordeel datjesaja uitspreekt over dé joden: „Hoort het, en verstaat het niet, ziet het en bemerkt het niet, verstokt het hart van dit volk” (Jes. 6:9).

Ook als de mensen gedurig bezig zijn met wereldse dingen, daarover denken en spreken, dan is het zeker dat zij met dromen bezig zijn, waarin zij versuft en verward worden. Zij kunnen niet goed wakker worden voordat de dood komt. Dan pas beginnen zij gewaar te worden dat het ijdele dromen waren waarmee zij zich lange tijd hebben beziggehouden, ja, sommigen ontdekken dat ze een geest van een diepe slaap hebben ingedronken en hun ogen en oren hebben gesloten voor alle waarschuwingen. Laat ons dan bijtijds op dit stuk letten, eer het te laat is.

Godefridus Udeman predikant te Zierikzee

(De laatste bazuin, 1645)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Slapen

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken