Bekijk het origineel

CDU-voorman wil euro vijf jaar later

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CDU-voorman wil euro vijf jaar later

Minister van financiën torpedeert idee

3 minuten leestijd

BONN (DPA) - De invoering van de euro houdt de gemoederen in Duitsland bezig. Voor het eerst heeft een pnuninent partygenoot van bHidskanselier Helmut Kdil gepleit voor uitstel met enkele jaren van de instelling van de Eiuxpese mimtunie 0)U-preniier Kurt Biedenk( van Saksen wil de EMU vijf jaar later starten, zodat de deelnemende landen td krygen om htm eoHiomie op orde te brengen.

Minister van financiën Theo Waigel, ook een christen-democraat maar van de Beierse CSU, was er snel bij om dit idee de kop in te drukken. Zo’n pleidooi betekent waarschijnlijk de doodsteek voor het project, meent hij. Wie gelooft dat uitstel vijf jaar stilstand voor industrie, economie en technologie betekent, vergist zich. „Het betekent vijf jaar achteruitgang”, aldus Waigel, die hamerde op het belang van het exact naleven van de EMU-nonnen.

Biedenkopf vreest voor versoepeling van die eisen. Zowel Duitsland als Frankrijk staat er slecht voor. Hij pleit in het jongste nummer van het weekblad Der Spiegel voor een discussie over „het risico van een politieke euro” en zinspeelt op het vetorecht van dBondsraad, de Duitse senaat, waarin de parlementen van de deelstaten zijn vertegenwoordigd. Deze besluit volgens hem niet alleen over de Duitse EMUdeelname, maar „iedere eurokandidaat zal afzonderlijk examen moeten doen”.

Biedenkopf sloot een gemeenschappelijk initiatief met de door de oppositie geleide deelstaatregeringen over uitstel van de EMU niet uit. Maar de sociaal-democratische premier van Hessen, Hans Eichel, ziet het daar niet van komen. Speculatie tegen de mark zal een economische opleving tenietdoen, aldus Eichel.

Financiering

Intussen klinkt de roep om een „rechtvaardiger” financiering van de Europese Unie in Duitsland steeds luider. Minister Waigel dringt aan op een verlaging van de Duitse jaarlijkse contributie van 0,6 procent van het nationale inkomen tot 0,4 procent. Hij dreigt anders met het blokkeren van de besluitvorming over een nieuwe opzet van de structuurfondsen voor achtergebleven gebieden.

Waigels voorstel, geventileerd in het blad Bild am Sonntag, zou neerkomen op een verlaging van de Duitse nettobijdrage van 22 miljard mark per jaar met 7 miljard mark vanaf 2000. De minister weet zich gesteund voor oppositieleider Oscar Lafontaine en de Beierse minister-president Edmund Stoiber.

Het criterium voor de toekomstige betalingen aan de Europese schatkist moet het economisch vermogen van een land zijn, meent Stoiber. Volgens Lafontaine is Duitsland na de hereniging niet meer het rijkste land in de EU en moet de Duitse contributie aan die situatie worden aangepast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

CDU-voorman wil euro vijf jaar later

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken