Bekijk het origineel

Slapen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Slapen

2 minuten leestijd

„Als nu de bruidegom vertoefde, werden zij allen sluimerig, en vielen in slaap".

Matth. 25:5

Als de mens slaapt, is hij onbekwaam tot alle lichamelijk werk. Het verstand wordt beneveld, de ogen worden duister; de leden stram en traag tot bewegingen. En als zulke slaperige mensen wakker worden gemaakt, doen ze niets anders dan gapen en geeuwen. Ze zijn bijna te lul hun handen naar hun mond te brengen.

Zo Is het ook met de geestelijke slaap. Zij worden traag ze zijn niet vurig van geest om de Heere te dienen en zijn zorgeloos. Want een slaperig mens let op geen gevaar. Dat zien we bij Jona. Hij sliep op de bodem van het schip tijdens de grote storm totdat hij door de schipper werd wakker gemaakt. Zo gaat het ook met een slaperige soldaat op schildwacht. Hij slaapt totdat hij door de vijand wordt overvallen. Zo is het ook met hen die met een geestelijke slaap zijn bevangen, zoals de dwaze maagden in onze tekst. Zij letten op geen gevaar van de duivel, de wereld en hun eigen vlees. Zij letten ook niet op de dood en het oordeel Gods. Zij liggen te ronken in hun zonden.

O, laat ons dan toezien dat wij ons niet gedragen als de kinderen van de duisternis en ons die dag niet als een dief overvalle. Laat ons dan wakend bidden en biddend waken. Bidden wordt bij het waken gevoegd, omdat wij uit onszelf zo zwak zijn dat wij niet kunnen waken, tenzij de Heere ons daartoe de kracht geeft door Zijn Geest. Wij kunnen die kracht niet krijgen dan door aandachtige en vurige gebeden.

Godefridus Udemans pred. te Zierikzee

(De laatste bazuin, 1645)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Slapen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken