Bekijk het origineel

Helft dementerenden overlijdt door versterving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Helft dementerenden overlijdt door versterving

‘t Blauwbörgje wachten wellicht meer aangiften

4 minuten leestijd

GRONINGEN - Bijna de helft van de dementerende patiënten in een verpleeghuis overlijdt door “verstenig”. Dat blijkt uit een onderzoek door de verpleeghuisarts drs. E, Fischer, die hierop deze zomer afstudeerde aan de Vrije Universiteit.

Zij onderzocht in hoeverre haar in Noord-Holland gevestigde verpleeghuis, waarvan zij de naam liever niet bekend wil maken, versterving toeliet bij 276 langdurig zieken. Versterving is het overlijdensproces waarbij patiënten niet meer eten of drinken, waardoor ze uitdrogen. In 46 procent van de gevallen was versterving de eerste of tweede doodsoorzaak van dementerenden. Van de niet-dementerende patiënten overleed 22 procent door versterving.

Het onderzoek is het eerste dat specifiek aangeeft in welke mate versterving voorkomt. De eindconclusie komt overeen met het gegeven van de commissie aanvaardbaarheid levensbeëindigend Handelen „ van de artsenorganisatie KNMG. Die stelde in 1993 vast dat dementerende patiënten in ruim de helft van de gevallen sterven door het niet beginnen of het stoppen van een medische behandeling, of als gevolg van pijnbestrijding. Volgens die commissie is actieve levensbeëindiging in verpleeghuizen uiterst zeldzaam.

Het onderzoek van mevrouw Fischer is actueel door het nieuws rond het Groningse verpleeghuis ‘t Blauwbörg je. Vorige week deden de kinderen van de dementerende 62-jarige patiënt R. Mulder aangifte van poging tot moord omdat het verplegend personeel hem bewust zou hebben laten uitgedrogen. Daarna kwamen nog zeven meldingen van dubieuze behandelingen binnen.

De Groningse politie overlegt de komende dagen met de zeven families over de vraag of zij bij het openbaar ministerie aangifte moeten doen van de manier waarop het verpleeghuis hun familieleden heeft behandeld.

„In de loop van de week moet diïidelijk worden of ook deze famihes aangifte doen”, kondigde politiewoordvoerder P. Boomsma gisteren aan. „Aan de hand van de gesprekken zullen we beslissen over aangifte. Het kan ook zijn dat het beter is daarvan af te zien. Het laatste woord is aan de familie”.

Vader Mulder werd op last van de familie overgebracht van ‘t Blauwbörgje naar het ziekenhuis. Daar knapte de patiënt weer op. Hij had volgens de familie enige dagen geen vocht gekregen in ‘t Blauwbörgje. Dat zou zijn gebeurd om Mulder een ‘zachte dood’ te laten sterven, maar de verpleeginrichting had de familie daarover niet ingelicht. De directie van ‘t Blauwbörgje ontkent dat er sprake was van opzettelijke uitdroging of het bewust laten sterven van de man.

Justitieel onderzoek

Justitie heeft samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek ingesteld. De leiding daarvan werd gisteren in handen gelegd van officier van justitie R. Drenth, die eerder zelf in opspraak raakte. Drenth eiste begin dit jaar in het euthanasieproces te gen huisarts Kadijk niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Minister Sorgdrager had juist tot vervolging besloten, om jurisprudentie te verkrijgen. In deze zaak stond het overlijden in 1995 van een pasgeboren, zwaar gehandicapte baby centraal. Minister Sorgdrager en procureur-generaal mr. D. Steenhuis gaven de officier een schriftelijke berisping, nadat hij tot veler verrassing niet-ontvankelijkheid had geëist.

Persofficier De Valk toonde zich gisteren ontstemd over het verband dat wordt gelegd tussen de zaak-Mulder en de zaak-Kadijk. „Straks gaat het publiek nog denken dat Justitie dokters de hand boven het hoofd houdt”.

Rondgang

In de regio Groningen maakte directeur E. van der Lei van de Heymansstichting, waar ‘t Blauwbörgje onder valt, gisteren een rondgang langs drie tehuizen die onder zijn beheer vallen. Vandaag heeft Van der Lei nog eens twee tehuizen van de koepelstichting aangedaan. Met zijn toemee probeert Van der Lei de onrust weg te nemen die bij de bewoners en hun familieleden is ontstaan over de gang van zaken in ‘t Blauwbörgje.

Van der Lei zegt dat bewoners van de tehuizen en hun aanwezige familieleden gisteren rustig op zijn toelichting hebben gereageerd. „Van misverstanden over het beleid van de Heymansstichting was geen sprake”, meent hij. Volgens Van der Lei is de bewoners van de bezochte instellingen wel duidelijk dat de Heymansstichting in haar verzorgingstehuizen een „ander regime” voert dan in haar verpleeghuizen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Helft dementerenden overlijdt door versterving

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken