Bekijk het origineel

CDA komt op voor Barometermuseum in Maartensdijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CDA komt op voor Barometermuseum in Maartensdijk

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het CDA-kamerlid Terpstra wil voorknen dat het Barometeimuseum in Maartensdijk in de knel komt als gevolg van nieuwe milieuregels voor kwik.

In een brief aan eigenaar/conservator B. Bolle van het museum .kondigt Terpstra aan zowel de landelijke als de provinciale politiek in te schakelen om het „levenswerk” van Bolle overeind te houden.

Van dreigende sluiting van het muse um is wat het ministerie van milieu betreft echter geen sprake.

De productie en import van kwikhoudende producten wordt met ingang van 1 januari 1999 verboden.

De handel in dergelijke producten is zes maanden later niet meer toegestaan. De regehng geldt niet voor producten die voor 1 juli 1999 in gebruik zijn genomen.

Het Barometermuseum vreest voor zijn toekomst, vooral omdat het jaarlijks vele honderden kwikhoudende meetinstrumenten verkoopt aan bezoekers. Dat laatste is op termijn dus niet meer toegestaan.

Het ministerie van milieu tekent nadrukkelijk aan dat de huidige collectie „ van het museum niet in gevaar is. „Er is op grond van de regeling géén bezwaar tegen een museum waar oude instrumenten met kwik hangen.

Ook reparatie is toegestaan. De handel in kwikhoudende thermo- of barometers aan bezoekers stuit wel op problemen. Daarvoor zal het een alternatief moeten zoeken”, aldus een woordvoerder.

Kwik is giftig en niet afbreekbaar. De overheid wil de uitstoot van kwik in 2000 met 70 procent verminderd hebben ten opzichte van 1985.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

CDA komt op voor Barometermuseum in Maartensdijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken